Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е Денят на цветето Коледна звезда

Красивото червено цвете стана особено популярно през последните години. Ярко и пламенно, сред сивотата на зимата то се превърна в любим подарък и декорация за празниците.

И понеже е любимо на милиони хора по света, някой е решил да посвети точно днешния 12 декември на това цвете и да го обяви за Световен ден на Коледната звезда.

От къде обаче произлиза това цвете и защо го свързваме с Коледа? За да разберем, трябва да се пренесем назад във времето, някъде към 1480 година. Тогавашният ацтекски крал Монтесума започнал да украсява двореца си с Коледна звезда.

Това цвете било дар от боговете и напомняло за жертвите, които те направили, за да сътворят света. В отплата хората трябвало да се правят човешки жертвоприношения. Ацтеките ползвали цветето и като билка. От червените листа извличали и багрила. Когато конквистадорите завладели Мексико през 17-и век, кървавочервените цветя станали част от християнската церемония за почитане на Рождество. Заедно със смяната на божествата се сменило и името. Кървавото цвете на ацтекските богове станало Коледна звезда.

Източник: edna.bg

c