Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Атанас Атанасов от Добрич е първенец на випуска на Аграрния университет

И без да учи цяло лято, за да си повиши петиците по 7 дисциплини, Атанас Атанасов от Аграрния университет щеше да е сред отличниците в специалност „Растителна защита”. Но след като го стори и държа повторно изпитите, вече е  първенец на випуска. Абсолвентът получи наградата за това лично от ректора проф. Христина Янчева на церемония, на която бяха раздадени дипломите на общо 590 абсолвенти.

„Престиж е да бъда с най-висок успех сред тях – казва Атанас, който завършва с пълно 6 от годините на следването и 6.00 на държавните изпити. -  Но не е най-важното това, а какво съм научил и доколко ще е полезно в практиката ми”.

Атанас е първият агроном във фамилията си от Добрич – район, от който в Аграрния университет идват по няколко поредни поколения в едно фермерско семейство. За завършилия езикова гимназия с немски и английски младеж определящи за избора били добрите отзиви за вуза от приятели. Да си пълен отличник на финала в едно от най-тежките следвания, в което се учи на български, английски и латински, според Атанас е постижимо с труд, упоритост и четене. От дете обича земята. В момента кара магистратура „Мениджмънт в растителната защита”. Смята да остане в Пловдив, защото тук има по-големи възможности за кариера – в региона има и зеленчукопроизводство, и лозарство, няма да се ограничава само в слънчогледа и житните култури в своя край.

Когато не е зает с аграрните науки, Атанас танцува. Вече 16 години играе народни танци, последните две и половина – в ансамбъла на Аграрния университет.

Източник: "Марица"

c