Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Схемаджии дебнат за авто кражби през зимата

Навлизаме в период, когато автомобилите имат нужда от по-дълго време за подгряване. Време, в което заради ниските температури навън собствениците трябва да почистят снега от колата или леда от прозорците.

Заради опасността междувременно превозното средство да бъде откраднато, от полицията алармират за по-голяма бдителност от страна на собствениците.

Т. нар. схема "кражба на ключ" не е новост, но зачестяват случаите през зимния период. Крадци се качват в запалените коли и потеглят, докато собствениците държат стъргалката. Вече има няколко подобни случая с потърпевши в София. Някои от тях са документирани с видеозаписи от охранителни камери.

"За последните 20 дни са регистрирани две такива кражби. Такива противозаконни отнемания се извършват само през зимния сезон, когато гражданите си оставят автомобилите със запален двигател и те изчезват за секунди", коментира пред НОВА ТВ Пламен Максимов от отдел "Престъпления, свързани с МПС" към СДВР.

Максимов обясни, че в единия случай собственикът е оставил колата си да се размрази и се прибира за малко до дома си. Впоследствие разбира, че авомобилът е изчезнал. Другата кражба е извършена, докато притежателят на откраднатото возило си купува баничка. В момента се работи по установяване на крадците.

Според него такива кражби може да има абсолютно навсякъде, тъй като извършителите са от различен контингент - някои от тях са наркозависими, а други имат криминални прояви. "Разкриването на извършителите е изключително трудно. Крадците си признават, че не подбират колите." Има и случаи на крадци, които нямат регистрация в полицията.

Снимките са илюстративни

c