Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Цветен тамян от Божи гроб и иконки със сребро на майстор от Добрич на базара за новия храм

Цветен тамян от Божи гроб, иконки от Атон на Свети Георги, които са копие на неговата чудотворна икона, меденки, коледни сувенири и много детски играчки. Това са част от нещата, които се предлагат на благотворителния базар за набиране на средства за продължаване на строежа на храм „Свети Лука Кримски” в ЖК „Добротица”. Базарът се намира в една от къщичките на площад „Свобода” в центъра на Добрич, която е предоставена безвъзмездно от Общината.

Сред предпочитаните коледни неща от добричлии са и дървени иконки с вградено в тях сребро. Те са изработени от майстор от Добрич, който обаче не желае да се споменава името му. Иконките със сребро, както и всички други, предлагани на базара, са осветени.

Председателят на Църковното настоятелство на храм „Свети Лука Кримски” отец Петър Димитров разказа за Про Нюз Добрич, че при откриването на благотворителния базар е имало и броеници от Божи гроб, но те са се продали веднага. Много бързо са се изкупили и дървени скулптурки на животни, основно слончета. Те били лични подаръци на свещеника и били много скъпи.

Вкусните меденки, предлагани в къщичката, са на пекарна „Ради Бред”. Хората ги купуват и хапват с удоволствие, сподели отец Петър. В момента, в който свършели, от фирмата веднага приготвяли нови. Благотворителният базар в подкрепа на бъдещия храм „Свети Лука Кримски” е привлекателен и заради това, че е отрупан с детски играчки. Всички те са предоставени от фирма „Вело рай”. В благородната инициатива са се включили и много добричлии, които да донесли изработени от тях картички, коледни украшения и сувенири.

Отворихме базара преди седем дни и върви много добре, благодарен съм на всички хора, които ме подкрепят за каузата да построим православния храм, сподели председателят на Църковното настоятелство. Той обясни, че средствата се събират в затворена кутия, наречена дарителница, запечатана в присъствието на нотариус Мария Веселинова. Пари на ръка не се вземат и ресто не се връща, защото инициативата е благотворителна, посочи отец Петър. Дарителницата е запечатана с печати на кмета на Добрич Йордан Йорданов и на Църковното настоятелство. Ще бъде отворена след края на базара.

На 21 и 22 декември къщичката за набиране на средства за храм „Свети Лука Кримски” ще бъде преотстъпена на организаторите на благотворителната кампания в подкрепа на Стефи от Русе. Миналата година помогнахме за лечението на Дани от Добрич, припомни Петър Димитров. Както Про Нюз Добрич писа, по инициатива на майката на Дани Славина Ганчева за малкото момиченце, което е с диагноза като нейното дете и се нуждае от същата усилена рехабилитация, добри хора организират два базара – в София и в Добрич. Отец Петър обясни, че в двата дни – 21 и 22 декември, в къщичката ще се предлагат коледни предмети само за Стефи, изработени в рамките на кампанията, която е в нейна подкрепа.

Първият етап на изграждането на храм „Света Лука Кримски” приключи в средата на ноември. Строежът е на кота нула. Вторият етап – грубият строеж, ще започне в момента, в който бъде събрана цялата сума. Според отец Петър Димитров тя е приблизително 200 000 лева.

Средства за градежа на храма продължават да се набират с още две кампании. Едната е „С два лева ще построим православен храм”. Тя е насочена към гражданите, които могат да отидат до дарителниците и да пуснат в тях 2 лева. Запечатаните в присъствието на същия нотариус кутии са поставени на над 10 места в Добрич. Те ще бъдат отворени с решение на Църковното настоятелство.

Отец Петър отново призова фирмите в Добрич да се включат в най-голямата и мащабна кампания. Тя е свързана с възможността да дарят 10 процента от корпоративния си данък за строежа на храм „Свети Лука Кримски”. Свещеникът сподели, че вече три-четири големи фирми от Добрич са заявили, че ще даряват всеки месец средства за църквата до нейното построяване.

c