Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Северният елен Рудолф от парк "Лапландия" гостува в Добрич

Северният елен Рудолф бе атракцията на посрещането на Дядо Коледа в Добрич тази година.

Еленът е на 8 години и е единственият северен елен в Централна и Южна Европа.

В България той се намира близо до Обсерваторията Рожен, защото само там температурата е подходяща за него. Елените от този вид живеят около 25 години. За късмет на добричлии, еленът е с рога като предстои те да паднат в следващите дни, защото в този сезон традиционно ги сменят.
Рудолф ще бъде в Центъра за защита на природата и животните в Добрич до събота, включително.

С елена ще могат да бъдат направени снимки при колективни посещения, информират от общината.

Както Про Нюз Добрич преди година писа, Драгни Георгиев от Добрич е създал парк „Лапландия” и отглежда северни елени.Идеята му хрумнала преди няколко години. Проучих нещата и купих няколко северни елена, но, за голямо съжаление, само един останал жив.

Днес фермата на надморска височина 1700 м обитава северният елен Рудолф.

За да сбъдне дългогодишната си мечта, 41-годишният бивш татуист Драгни Георгиев започнал преди години с осем еленчета. Среща обаче сериозни трудности при транспортирането им заради многото лицензи и дългото разстояние- 5000 км от Лапландия до Родопите.

„Докарах ги с микробуса си, Струваха над 20 хиляди лева. Бяха в София пред един МОЛ, за да ги снимат за филм. Държах ги затворени в шестоъгълна клетка, за да могат да се движат в редица – в квадратна не може, защото се удрят в правите ъгли”, споделя добричлията.

Татуист от Добрич отглежда северни елени в парк „Лапландия”

Оказало се, че мястото, където били елените, е пръскано с антифриз, за да не се образува с лед и да не е хлъзгаво за хората. Елените близали от поръсеното с антифриз пространство и се натровили. „За съжаление, вече не са живи”, разказва почти през сълзи Драгни. 

След като ги изгубил, поел обратно към Лапландия, където, според легендата, живее Дядо Коледа. По време на пътуването му се обадили от Българската агенция по безопасност на храните дали няма интерес към три северни елена, които се намират в София.

Драгни бил единственият лицензиран гледач на северни елени.

Въпросните три елена били открити пак от кинаджии за филм. Собственикът им ги държал в тясна клетка и нямал лиценз.

Драгни ги превозил до Родопите, настанил ги във фермата си. Тогава тя била на склон, близо до пътя от Момчиловци до Лъки. Елените се адаптирали перфектно и дори за Гергьовден през 2017 година се родило еленче – Георги. През август обаче Драгни отново ги намерил отровени. Този път разследването установило, че причината е в препарат за растителна защита.

„Фермата имаше видеокамера, но явно е било през нощта и злосторниците са видели инфрачервените светлини на устройствата и са ги отбягвали. Нищо не бе записано на тях. Започна проверка от полицията. Всичко сам плащах – проби, разследване, но така и не откриха кой ги е отровил”, разказва той.

„Най-трудно ми беше да кажа на дъщерите си, които са на 8 и 3 години, че еленчетата отново ги няма и че са умрели от намесата на хора”, казва Драгни.

Дядо Коледа дойде с елен за запалване светлините на елхата в Добрич

Признава, че след инцидента бил на път да се откаже от заниманието си. Мястото, където била фермата, минавало през традиционния път на стадо овце от Момчиловци и той се принудил да я премести.

Наел нови площи от около 20 декара в близост до обсерваторията Рожен и там сега се шири еленът Рудолф. Игривият мъжкар понякога може да направи и 100 обиколки на цялото пространство.

Северният елен Рудолф  живее в почти естествена среда на площ от 20 декара, оградена от всички страни. Вътре има забавления за малки деца – хамаци, батут, катерушки, въжени тролеи и др. Паркът носи името „Лапландия” и е в близост до астрономическата лаборатория „Рожен”.

 „Искам хората да са щастливи, а най-вече – децата. За тях го правя”, казва Георгиев. През лятото през фермата минават по 30-40 деца дневно. Посещават я ученически групи и детски лагери в района. Рудолф не се плаши от хората и е дружелюбен.

Драгни разказва, че еленът е много интелигентно животно и възприема всичко, което му се каже.

„Част от командите са на финландски, защото така е научен, но вече разбира и български”,  споделя Драгни.

c