Добричка Общество

Проблемите с водоподаването в община Добричка поставиха на среща с шефа на ВиК

Среща с изпълнителния директор на ВиК-Добрич Саркис Караджиян проведоха днес кметовете и кметските наместници от община Добричка. Тя се състоя в сградата на общинската администрация и бе открита от кмета на Общината Соня Георгиева. На 15 ноември, дни след встъпването си в длъжност, Георгиева инициира среща с шефа на водното дружество. На Саркис Караджиян официално е предоставена информация за проблемите с водоподаването в селата на територията на общината: за водопроводите с най-чести аварии, липсата на вода поради ниско налягане. Сред основните проблеми са и пожарните хидранти – неработещи и неотговарящи на действащите наредби, в много от селищата, както и невъзстановяването на компрометираната асфалтова настилка след ремонти.

В писмената информация, предоставена на ръководството на ВиК-Добрич, фигурират и сумите, заложени в бюджета за 2019 година като трансфери към водното дружество, които възлизат на 55 000 лв.

На срещата Караджиян заяви, че е в системата на ВиК от 2004 година. От 3 години е в Борда на директорите на ВиК-Добрич, а от 3 месеца заема поста изпълнителен директор.

Анализът който направих през тези няколко месеца относно община Добричка, сочи, че загубите са над 90%. Средно месечно подаваме по 500 000 кубика вода, отчитаме едва по 40, съобщи Караджиян. „Не всичко е от течове. За голямо съжаление, има и доста нарушители. Аз ще бъда безкомпромисен към тях. Защото от години в това дружество доста неща са изоставени по отношение на отчитане“, категоричен бе изпълнителният директор на ВиК. И очерта основните проблеми, по които ще се работи – справяне с течовете, нередовните платци и абонатите, които злоупотребяват. С желанието за коректен диалог с Община Добричка и за решаване на проблемите, Караджиян  декларира готовност за индивидуален разговор с всеки от кметовете. Помоли ги за съдействие при възникване на аварии.

 „Водопроводната мрежа е ваша, ние само я експлоатираме“, подчерта шефът на водното дружество в Добрич. За да се оптимизира събирането на задълженията към ВиК, със съдействието на общинската администрация от кметовете по места е изискана информация за броя на регистрираните абонати, а и на необитаемите къщи.

За по-добра организация при отчитането на водомерите настояха кметовете на Паскалево Живко Желев и на Плачи дол Атанас Пенев. Проблемът с невъзстановената пътна настилка след ремонти отново бе поставен на дневен ред от кмета на село Победа Галин Иванов.

След седмица проблемите с водоснабдяването в община Добричка отново ще бъдат обект на обсъждане.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *