Култура

Хорът на учителките в Добрич с концерт за юбилея на Маестро Райко Тонев

С тържествен концерт „Музиката – моят живот” днес от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич Хорът на учителките ще чества 90-годишнината на своя дългогодишен главен диригент Райко Тонев.

Колко са българските творци, доживели до тази достолепна възраст и получили приживе заслужено признание. Маестро Тонев е един от тях, защото и в смутни, и в спокойни времена, във времена на промени и забързани делници винаги се е радвал на почитта, уважението, преклонението и най-вече – на любовта на своите хористи, корепетитори, съмишленици. На своята публика. Няма по-подходящо време, в навечерието на 11 декември – Световния ден на хоровото изкуство и предстоящите Коледни празници,  да отбележим рождения ден на човека, отдал повече от 50 години на хоровата дейност в Добрич и в България. Всичките тези години, с присъщата му всеотдайност, Маестро Тонев е посветил на музикалното възпитание на десетки хористи, на популяризирането на града ни като духовен и културен център. Под неговото ръководство Хорът е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина. Неизброими са наградите, отличията, завоюваните призови места.

Трудната и неблагодарна работа на диригента и ръководителя на един хоров състав, още повече в дни на девалвация на ценностите в изкуството, превръща такива труженици в Личности, в Творци, в Еталон. Тях не ги блазнят званията, етикетите, на тях им е далечна суетата. Самият Маестро Тонев неведнъж е заявявал, че всичките почести, които са му оказвани, при това напълно заслужено – Почетен гражданин на град Добрич, ордените „Кирил и Методий“, отличията от Съюза на българските музикални и танцови дейци и други, не са били цел в живота му. Дори аплодисментите след концерт – единственият начин, по който благодарната публика може да изрази отношение, не са били непременно търсеният завършек на една добре свършена работа. За истинският диригент израстването на хористите, овладяването на труден репертоар, обучението в сложната система на хоровото пеене, създаването и поддържането на атмосфера на сплотеност и професионализъм са жалоните, очертаващи неговата мисия. Изпълнил тази мисия, Маестро Тонев продължава да ни радва с жизненост и бистрота на възгледите за културните събития и хоровото изкуство в частност. Нашият град, нашата публика, нашите хористи, всички, обичащи музиката, с гордост и почит ще отбележим празника на Маестро Райко Тонев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *