Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Наталия Бояджиева гостува в Добрич с "Лицата на Филипините"

След премиерното представяне на книгата си „Светлина от Изтока“, журналистката Наталия Бояджиева отново ще гостува в добричката Регионална библиотека „Дора Габе”, за да представи книгата си с разкази “Лицата на Филипините”. Авторката ще се срещне с литературната публика в Добрич на 12 декември от 17.30 ч., съобщиха от библиотеката.

Кратка анотация към книгата: Сред водите на Тихия океан плува архипелаг от над 7 хиляди острова, които са обитавани от 100 милиона души! Това е Република Филипини. За две години тя се превръща в дом и на Наталия Бояджиева – преподавател по литература и журналист на свободна практика. Това е прекрасно време, в което освен да опознае страната, тя се потапя и напълно в местната култура на тези усмихнати хора, от което се раждат 43 документални разказа.

В тях читателят се чувства увлечен в непринудено оживен разговор за необятните, непознати територии на филипинската душа, за личността и съзнанието, като на фокус са жените, техния живот и вътрешен свят – чувства, възприятия, желания и идеи... В същото време ние следваме нашата чувствителна и дръзка водачка, с която се изкачваме уверено по стръмните планински пътеки на Кордилера – до селата на ифугао и висящите ковчези на Сагада, по склоновете на вулкана Пинатубо и до върха на Ангоно със скалните му рисунки от древността. Посрещаме заедно Великден в многомилионна Манила, сред самобичуващите се фанатици, навлизаме и в джунглата – дома на аета...


Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 година във Варна. Завършила е българска и руска филология в Шуменския университет „Константин Преславски“. Работила е като преподавател по български език и литература в родния си град.

От 1990 година до днес е и журналист на свободна практика и член на СБЖ – ДЖСП „Д-р Иван Богоров“. През 2007 г. получава награда за интервю в конкурса за журналистическо майсторство „Златният тризъбец“, организиран от Дружеството на журналистите по печата – Варна.

От 25.3.2019 г. е член и на АБУЖЕТ – Асоциация на българските журналисти и писатели пътешественици. От септември 2019 членува и във FIJET - World Federation of Travel Journalists and Writers (Световна федерация на журналистите и писателите пътешественици). Участва като делегат и в конгреса на FIJET на остров Родос от 20 – 25 октомври 2019 г.

От 2009 до 2013 г. е кореспондент на сайта „Емигрант БГ“, на радио „Отзвук“ и на в. „Новият Пулс“. От 2010 г. до момента е кореспондент на интернет радио „Татковина“ от Азия, автор и водещ на рубриката „На пътешествие с Натали“.

В последните осем години участва с документални разкази за Китай и Филипините в годишните антологии на ССП (Съюза на свободните писатели) – дружество Варна.

Автор е на книгата с разкази за Китай „Светлина от Изтока“, излязла от печат през 2016 от издателство „Българи“. Втората ѝ книга с разкази „Лицата на Филипините“ е издадена от издателство „Ерове“ през 2018 г. Второ издание на „Светлина от Изтока“  излезе от печат през октомври 2019 г – издателството е „Екрие“.

Писателският ѝ блог е на адрес: www.nataliaboiadzhieva.wordpress.com

Превежда от руски, английски, полски и италиански.

c