Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Община Балчик настоява да стопанисва храма на Кибела

Община Балчик настоява да й бъдат предоставени правата за стопанисване на храма на Великата майка на боговете Кибела, който бе открит при аварийни разкопки преди повече от десетилетие. За предприетата стъпка съобщи на БТА директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева.
Античната сграда, която може да се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в света, е публична държавна собственост. Кметът на Балчик Николай Ангелов е поискал в писмо до Министерството на културата, ако на общината не бъдат предоставени правата за управление на археологическия обект за срок от десет години, да бъде предприета процедура по отчуждаване на частния имот, върху който е разположен храмът.
Паметникът на културата се руши - ако при откриването на духовния център камъкът беше бял, сякаш храмът току-що бе граден, вече е потъмнял, поясни директорът на музея. Радостина Енчева добави, че се очаква експертиза, възложена от Министерството на културата, за състоянието на храма и за щетите, които понасят близките жилищни сгради.
Най-ценните находки, открити в обекта - сред тях храмовата статуя на Кибела, глава на бог Хелиос върху фриз-архитрав от III век преди Христа, поставен на фасадата на храма, повече от двайсет посветителски надписа, са реставрирани с подкрепата на Американския научен център в София и са част от експозицията на музея.
Храмът на Кибела, строен през 280-260 година преди Христа и действал близо 700 години, е толкова добре запазен, защото е бил затрупан със земна маса вероятно при земетресение в древния Дионисополис, припомнят от музея.

Източник: БТА

c