Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ФСГ "В. Левски" в Добрич с награда за изпълнение на проект по Еразъм+

Финансово стопанската гимназия „Васил Левски" в Добрич получи награда за цялостно качествено изпълнение на проект по програма Еразъм+. Отличието е за проект „Три стъпки към по-качествено професионално образование”.

Конференцията „20 години Център за развитие на човешките ресурси – „Еразъм+ – Changing lives, Opening minds“ бе открита от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Във форума участва и еврокомисарят Мария Габриел. По време на събитието бяха обсъдени бъдещето на програмата „Еразъм+" за периода 2021-2027 г. с представители на училищното и професионално образование, образованието за възрастни, висшето образование и млади хора.

Той заяви, че следващия етап от програмата трябва да бъде подкрепен особено в посока на мобилността към Югоизточна Европа. Изграждането на Европейско образователно пространство и засилването на свързаността между училищата и университетите ще допринесе не само за развитието на България и региона, но и ще спомогне за намаляване на миграцията на младите хора, каза министърът.

Еврокомисар Мария Габриел обяви, че Европейската комисия се стреми към двойно увеличение на бюджета на програмата. Тя смята, че в рамките на следващия период „Еразъм“ трябва да се развива приоритетно като по-включваща, приобщаваща и да акцентира особено върху развитието на професионалното образование. Програмата трябва да допринесе за създаване на Европейска академия на учителите, както да подпомогне мобилността между цели ученически класовете, посочи тя.

От възможностите на "Еразъм+" са се възползвали до момента близо 60 хиляди български участници и 1300 организации, 2000 младежи са се регистрирали за участие в "Европейския корпус за солидарност". На конференцията бе представен обзор на проектите и дейностите, осъществени в страната с подкрепата на „Еразъм+“.

c