Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Измамници от Румъния се представят за глухонеми и събират пари в Добрич

Информация за младежи, които от около два месеца обикалят центъра на Добрич, представят се за глухонеми и събират пари за национална асоциация за хора с увреждания, публикува в социалната мрежа Деница Димитрова. Тя обясни, че младежите комуникират с хората с жестове и им подават някакви папки. Представят някакъв документ с подписи и суми от по 20-30 лева. Съгражданката ни решила да се запознае за какво става въпрос и изразява съмнение, че младите хора са наистина глухонеми. Тя не е убедена също, че съществува такава асоциация, тъй като не намира никъде информация за нея.

В коментарите под поста добричлии споделят, че това са румънски цигани, които говорят чудесно. Това, което правели, било за тяхна лична изгода. Те обикаляли цялата страна, номерът им минавал и в Германия. Наша съгражданка проверила в интернет и се оказало, че е вид измама, имало дори публикувани репортажи на централни телевизии. Лошото било, че малко хора знаели за това и някои им давали пари. Говорят и чуват перфектно, особено когато идват да си уедряват събраните пари, които никак не са малко, написа добричлийка.

Под поста се призовава хората да не се подлъгват и да сигнализират на тел. 112.

Про Нюз Добрич се обърна за информация към председателя на Териториалната организация на глухите в Добрич Петя Митева. „Тия хора не са тук от вчера, гастролират от 2-3 години, ако не и повече!”, сподели тя. И разказа, че лично се е сблъсквала с тях и е виждала листовка с измислени дарения от 20-30 лв. Когато ги питала с жест дали са глухи, нищо не разбирали, само й показвали листовката. Тя също предполага, че са от Румъния.

Митева е категорична, че няма такава асоциация, обединяваща всички хора с увреждания. Тя направила връзка с Централното управление на Съюза на глухите в България, тъй като от там било подавано оплакване, че просещите младежи не са членове на организацията.

Петя Митева два пъти сигнализирала в полицията за измамниците. Първия път й записали обясненията. Миналата година засякла двама мними глухонеми на площада пред Органовата зала в Добрич. Помолила продавачка в барака за кафе да позвъни в полицията, но от там казали да отиде лично. Успяла да направи снимка на единия измамник и хукнала към управлението. На входа й казали, че е обедна почивка и няма кой да говори с нея. Показала снимката на дежурния и той й дал лист да пише обяснения. Митева се върнала бързо на площада и видяла двамата да се разделят. Тръгнала след единия и видяла как спира жена, успява да е подлъже и да получава 10 лева. Председателката на местната организация на глухите опитала да предпази жената, която обаче вече била дала парите, а младежът успял набързо да се измъкне.

Митева съжалява, че полицията въобще не е реагирала. Първият път поне формално записаха показанията ми и направиха връзка със ЦУ на Съюза на глухите в България, понеже имаше официално изявление от председателя, разказа тя. След няколко месеца разследването приключило поради липса на доказателства. Според Митева трябва да се действа експедитивно, защото измамниците успяват бързо да изчезнат.

Снимката е илюстративна

c