Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Черноморски звуци“ - Балчик със специален приз от Национален хоров фестивал

Награждаването на участници в Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“, част от Музикални празници „Петко Стайнов“ – 2019 се състоя на финала на Фестивала в Исторически музей „Искра“ в Казанлък.

Специалната награда на Община Казанлък - за най-добро представяне в Националния хоров феститвал на името на известния композитор, част от Музикални празници „Петко Стайнов“ – 2019, бе присъдена на Хор „Черноморски звуци“ от град Балчик под диригентството на Валентина Георгиева и бе посрещната с бурни аплодисменти.

„Най-емоционалните, най-динамичните и най-завладяващите публиката хорови изпълнители“, аргументира избора Сребра Касева, началник „Кабинет“ на кмета.

Официалната церемония откри проф.Теодора Павлович, председател на 4-членно жури, определено със Заповед на Кмета Галина Стоянова. По традиция, в журито участват утвърдено име в сферата на хоровото изкуство, представител на фамилната фондация и на Община Казанлък. „За мен е чест да бъда отново в града, в който съм израснала и да присъствам и да помагам на този музикален празник, на този млад хоров фестивал, който се развива с много бързи темпове!“, каза видният музикален деятел и предизвика бурни аплодисменти от публиката към всички участници. Тя пожела на фестивала „да става все по-звезден“.

Официалното награждаване се състоя веднага след края на втората част на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“. Програмата във втората част на хоровия фестивал включваше изпълненията на 7 хора – 2 гръцки и 5 от България.   В края на концерта, за първи път с общо изпълнение, всички колеги от хоровите състави заедно изпяха едно от най-обичаните произведения на Петко Стайнов „Хайде бре, Яно“, което и бе отличено от фамилната фондация на българския музикален творец.

Четвъртият Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“ е част от традиционните Музикални празници, в чест на именития композитор в Казанлък бе закрит от фестивалния директор Младен Станев, диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“. Тази година хоровият форум бе посветен на 80-годишнината от рождението на създателя на първата българска хорова школа, основана в Казанлък - Петя Павлович, която е и инициатор, а нейната дъщеря проф.Теодора Павлович – верен поддръжник на празниците в памет на големия български композитор в Казанлък.

c