Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Възпитаничка на ЕГ „Гео Милев” в Добрич става социален министър

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева от Добрич ще е новият министър на труда и социалната политика. Тя ще бъде предложена за одобрение на парламента във вторник, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от dir.bg.

Така министър-председателят отговори на въпрос дали ще удовлетвори искането на майките на деца с увреждания досегашният социален министър Бисер Петков да бъде върнат на поста, след като в петък подаде оставка и тя бе приета.

"Аз се отнасям с уважение към майките на деца с увреждания, приемал съм ги, 150 милиона лева отпуснахме миналата година. Както аз обаче не им се меся с коя политическа формация или политически лидер си говорят, министрите са само мое право да ги назначавам. Дори и патриотите и всички знаят, че за да се назначи министър, трябва да се съгласят. Отговорността за правителството е моя, не тяхна. Така че с цялото си уважение към тях, много други организации се обадиха и пуснаха писма, че намират за правилно това нещо", допълни Борисов.

Той каза още, че е консултирал назначението на Сачева първо с Валери Симеонов.

"В петък бе поредното неразбирателство, защото в социалното министерство не са само хората с увреждания. Там са и пенсионерите и много уродливи явления, които се срещат. Там са ТЕЛК-ове, болнични, където контролът трябва да се направи. Самите хора в социалното министерство недоволстват", обясни премиерът.

Той каза още, че пет пъти е връщал оставката на Бисер Петков, но вече и министрите в МС не искат да работят с него.

Деница Сачева е дъщеря на бившия директор на  АЕМО “Старият Добрич” Евгений Сачев и добричлийката Албена Пъневска.

Родена е на 2 ноември 1973 г. в София. Завършила е средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич. След това е учила във Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Завършила е и пиар в СУ и здравен мениджмънт в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

Сачева е започнала кариерата си именно в Министерството на труда и социалната политика, работила е в НЗОК и здравното министерство. През 2016-2017 г. бе зам.-социален министър

c