Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Чужденки изучават хора и възраждат село Хаджи Димитър край Каварна

Англичанката Лорейн и германката Катарина живеят в село Хаджи Димитър, община Каварна. Заедно с приятели от селото те посещават клуб за български народни танци в Каварна

Желанието ни е да регистрираме и читалищна дейност, като приемници на някога съществувалото читалище в селото и организираме група за фолклорни песни, сподели за Про Нюз Добрич  Светла Стоянова от същото село.

В селото е регистрирано сдружение за възраждане на село Хаджи Димитър. Инициаторите вече са започнали с първите дейности - да разчистват селото. В тях се включват и чужденците, които живеят в с.Хаджи Димитър.

„С Тревор - съпруга на Лорейн, и Джеф - друг англичанин, започнахме да подреждаме и чистим малко по-малко улиците.  Имаме страница във фейсбук Възраждане на село Хаджи Димитър която е още съвсем нова и няма много инфо, но се надяваме малко по-малко да информираме какво правим за селото”, сподели още Светла.

Лорейн живее у нас със съпруга си Тревор. Те постоянно пребивават в селото. Катерина е сама. Петер Фабриц е друг германец, който живее в каварненското село със съпругата си Наталия, която е украинка. Те също живеят в с. Хаджи Димитър целогодишно.

Англичаните Джеф и съпругата му подготвят къщата си сега и следващата година съпругата му е целогодишно тук, а той ще се засели след 3 години. Юрген и Ина са германци, те също живеят целогодишно в селото. Ина също посещава клуба за народни танци.

Чужденките изучават българските народни танци от септември, но са много ентусиазирани. Всичко в българския фолклор им харесва. „У нас ги привлича и това, че на село все още има хора, които отглеждат животни и могат да си купят яйца или агне. Харесват им също климатът, свободата, която ние не оценяваме. Но, това е така, защото доходите им са от Англия. И, въпреки това, са най-активни, когато им кажа хайде в събота да чистим селото. Искат да се интегрират и помогнат на селото”, споделя Светла Стоянова.

След като в почивния ден разчистили от диворастящи бурени и дървета една от улиците на селото, чужденките се пременили в носиите. Те са подарени от местна жена,

Тези носии ни ги потомка на преселниците от Северна Добруджа

c