Общество

Казарма от 3,6 или 9 месеца очаква младежите през 2020 г.

От догодина се очаква да се възстанови доброволната казарма. За издръжка на войниците и за ремонти на базите в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева.

Това заяви във Велико Търново на празника на Националния военен университет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството, но процесът се забави, за да бъде уточнена финансовата част, посочи военният министър Красимир Каракачанов:

снимка; БТА

„Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно, и с опция, ако след това имаш желание, на практика тази подготовка, която си получил, ти е основата, на която ти веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш“.

Каракачанов уточни, че в началото на следващата година се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма. По думите на вицепремиера решението с недокомплекта в армията е само едно:

„Един ден, при достатъчно воля и консенсус в обществото да се възстанови задължителната военна служба“.

Каракачанов посочи, че има трудности в преговорите с Министерството на образованието за въвеждането на задължително военно обучение в средните училища.

Източник: БНР

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *