Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В добруджанската ракла на баба надникнаха ученици от Добрич и Калинка Вълчева

В последния учебен ден на месец ноември, екип от второкласници в СУ „Св. Климент Охридски“ представи пред пред гости и преподаватели интердисциплинарния урок, озаглавен „От раклата на баба – Добруджанска фолклорна област“.

По време на старателно подготвения урок, по интересен и вълнуващ начин, децата показаха наученото по български език, използвайки средствата на изкуствата. Малките климентовци представиха по впечатляващ начин богатия и разнообразен фолклор на Добруджа и България. С помощта на преподавателите си, второкласниците демонстрираха характерните за Добруджанската фолклорна област песни, танци, народни инструменти и носии.

Специален гост и участник в урочното представяне беше един от славеите на Добруджа - народната певица Калинка Вълчева. Поканени за участие бяха и представители на ОУ „Кирил и Методий“ гр. Силистра, ОУ „Хр. Смирненски“ гр. Ген. Тошево и ЧСУ „Леонардо да Винчи“ гр. Добрич. На срещата присъстваха и представители на РУО гр. Добрич.

Всички гости бяха запознати с многобройните дейности  реализирани в училището по Националната програма „Иновации в действие“. В края  на срещата, децата поднесоха тематични подаръци на своите гости – ръчно изработени кукли в народни носии.

"Този проект беше реализиран с активното съдействие на специалистите в Училището по изкуства, родителската общност и представители на различни институции в града", споделиха организаторите на иновативното урочно представяне.

В края на урочния панел беше изразено всеобщото мнение, че възможността за работа по Програмата спомага за обмен на работещи идеи и иновативни училищни практики, които допринасят за повишаване качеството на образованието. 

c