Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Почти 2 000 донорски карти раздаде в област Добрич БЧК

Почти 2 000 донорски карти са раздадени от доброволци на Българския Червен кръст и Българския младежки Червен кръст в Добрич и общинските центрове в областта. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на организацията д-р Артюн Еринозов. Той обясни, че са получени общо 2 000 карти и от тях са останали около 100-тина. Те ще бъдат раздадени на доброволци на БЧК в Добрич на 5 декември.

Както вече съобщихме, ОС на БЧК и Регионалната здравна инспекция в Добрич активно се включиха в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, която се провежда в периода от 5 ноември до 5 декември. В нея БЧК е официален партньор на Министерството на здравеопазването. Донорските карти се разпространяваха в Добрич на 8 и 27 ноември. Такава все още могат да се получат в сградата на БЧК – ул. “Отец Паисий“ №19  от 9 до 17.30 часа, а в общинските центрове – чрез председателите на БЧК по места.

Хората имат малко информация относно донорството – какво представлява, кога се вземат органи, кой би могъл да се съгласи на това, сподели д-р Артюн Еринозов. Той обясни, че притежаването на донорска карта не означава, че ще ти вземат орган и че картата може във всеки един момент на бъде унищожена, защото е акт на добра воля. „Картата няма правна регламентация, законова основа. Тя представлява едно съгласие от даден човек, че ако му се случи нещо, близките му биха могли да разрешат даването на органи”, сподели директорът на ОС на БЧК. По думите му самата карта и листовката към нея носят много информация и отговарят на доста въпроси - кога настъпва мозъчната смърт, при какви обстоятелства се вземат органи, кой ги взема, че това се решава от лекарска комисия.

Според д-р Еризинов повече са младите хора, които са се отзовали и са посрещнали кампанията с изключителен интерес. Те са по-склонни и по-решителни и изявяват на момента, че биха могли да станат донори, посочи директорът на милосърдната организация.

Снимка: БНР

c