Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Похитителят на Виктория от Добрич си призна и се размина с по-малко от 9 г. затвор

С ефективна присъда приключи на първа инстанция дело срещу подсъдим, обвинен в извършването на три престъпления - противозаконно лишаване от свобода, причиняване на средна телесна повреда и държане на наркотици с цел разпространение. Окръжният съд в Добрич го призна за виновен по повдигнатите му обвинения и му наложи общо наказание лишаване от свобода за срок от 8 години и 8 месеца и глоба в размер на 5000 лева.

          34-годишният мъж бе признат за виновен в това, че в продължение на 20 денонощия - от 3 до 24 юли 2018г., противозаконно лишил от свобода девойка, като я държал против волята й в обитавания от него апартамент в Добрич, а държането е извършено по начин, мъчителен и опасен за здравето й. Съдът прие за доказано, че в същия период той е причинил на потърпевшата средна телесна повреда, изразяваща се в причиняването на тежък анемичен синдром, който е представлявал разстройство на здравето, временно опасно за живота й.

          Мъжът е признат за виновен и за това, че през периода от 23 март до 24 юли 2018г., при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамин, на обща стойност 74.34 лева.

          По искане на подсъдимия делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Процедурата бе приложена, след като той призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт, а съдебният състав установи, че неговото самопризнание се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства. Наложеното му по този ред наказание бе в размер на 6 години и 8 месеца, но съдът прецени, че то трябва да бъде увеличено с 2 години поради високата обществена опасност на извършените деяния и данните за личността на подсъдимия, който има и предишни осъждания.

Постановената от Окръжния съд присъда от 8 години и 8 месеца лишаване от свобода и глоба от 5000 лева не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна. Съдебният състав обяви, че ще изготви мотивите към съдебния акт в законоустановения срок.

Определено беше подсъдимият да остане с мярка за неотклонение задържане под стража до влизане на присъдата в законна сила.

c