Култура

Нова книга: Бял прах

Eкипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – “Бял прах” на Начо Каретеро

Книгата, която държите в ръцете си, е брилянтен пример за разследваща журналистика. Била е забранена за продажби в Испания в продължение на четири месеца заради заведен съдебен иск. Тя представлява абсолютно автентична, искрена, скандално разголваща хроника на наркотрафика в Галисия.

Кокаин, кока, небесен прах, бяло, бял прах… Никога Галисия не е търгувала с друг продукт толкова успешно. Макар сега да изглежда като далечен
кошмар, 80% от кокаина в Европа през 90-те години навлиза през галисийските брегове. Освен с привилегированото си географско местоположение Галисия разполагала с всички необходими предпоставки, за да се превърне в „новата Сицилия“: икономическа изостаналост; вековна традиция в контрабандата по земя и море, както и през устията на реките; атмосфера на възхищение и толерантност към една престъпна култура, наследена от епохата на „безобидните“ и „благодетелни“ тютюневи босове. Могъщите и затворени кланове растат в условията на безнаказаност, подкрепяна от мудността (а понякога дори и с участието) на политическата класа и на силите за сигурност. С помощта на преки свидетелства от страна на босове, капитани на моторни лодки, разкаяли се наркотрафиканти, съдии, полицаи, журналисти и майки на наркомани Начо Каретеро обрисува детайлно един често подценяван криминален пейзаж. Защото, противно на всеобщото вярване, насаждано от медиите, тази книга показва, че наркотрафикът в Галисия продължава и до днес.

Не бива да се забравя онова, което още не е свършило.

Начо Каретеро е роден в Ла Коруня, Испания през 1981 г. Работи като сервитьор в ресторант за бързо хранене и от опита, който има разбира, че не желае повече никога да упражнява тази професия. Така започва неговата история с писането. В началото на своята журналистическа кариера минава през различни редакции на вестници, но скоро разбира, че това не е журналистическата професия, която иска да упражнява и става автор на свободна практика. Започва да публикува свои разследващи материали в „Ел Еспаньол“ и „Ел Мундо“ . Писал е за геноцида в Руанда, за епидемията от ебола в Африка, за войната в Сирия, за живота в най-бедните кътчета по света, публикувал е и статии за леля си Чус и дори за любимия си отбор „Депортиво Ла Коруня“. В момента работи като разследващ журналист в „Ел Паис“. Неговото журналистическо разследване за галисийския трафик на наркотици се превръща едно от най-коментирантираните и значими разследвания и го изстрелва в челните редици на международната журналистика. Книгата „Бял прах“ (2015 г.) описваща цялото разследване се превръща в бестселър и се издава на десетки езици. През 2018 година по книгата е заснет тв сериал излъчван по Antena 3.
Журналистическата мечта на Начо още от ранните му представи за професията е един ден да разкаже историята за наркотрафика в Галисия.
Понякога мечтите се сбъдват.

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *