Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Младоженци си казаха „да” в обновената зала на Обредния дом в Добрич

Ирина Ангелова и Мартин Малчев днес си казаха „Да” и се врекоха да са заедно в радост и болка, богатство и бедност, завинаги. Те бяха първата двойка, която бе бракосъчетана в обновения Обреден в Добрич. Сватбеният ритуал бе извършен от кмета на Добрич Йордан Йорданов, който сложи начало на тяхното дълго семейно съжителство. Градоначалникът връчи на младоженката брачното свидетелство, а на съпруга й – поздравителен адрес от Общината. Йорданов подари на младото семейство символичен подарък - кутия с мед, шарена сол и  розово масло с посланието за съвместният им живот да е сладък като мед, а солта да е само шарена.

Обредният дом на Добрич работи 365 дни в годината и записва сватби целогодишно, каза пред журналисти директорът му Румена Маринова. Гражданските ритуали в момента се водят от обредничките Костадинка Ангелова и Антония Михайлова.

Реновирането на сватбената зала е извършено със средства на Община Добрич, съобщи Маринова. Дейностите са цялостно пребоядисване, ново осветление, изцяло ремонтиран санитарен възел, претапициране на мебелите, ремонт на стаята за подготовка на младоженците.

Входното антре има изцяло нов вид с монтажа на красиво пано, което е в съзвучие на последните сватбени моди. Коренна промяна е направена на голямата зала за бракосъчетания. Подновена е ритуалната маса, реновирана е стената с герба на България, оформени са два нови къта – огледален и кът с пиано. Във втория място са намерили два бели гълъба, символ на чистата и вечна любов в семейното огнище. Залата е декорирана с изцяло естествена украса в бяло и сребристо, поставена е нестандартна новозенландска трева бронзов карец, използвани са и семена от многогодишния храст енотера. Всички цветни предложения и перата от нанду са предоставени от други общински предприятия. Замисълът на сиво-бялата феерия не е случаен – 2020 година е високосна. Според старинния обичай по дрехите на бебетата и булките се поставяли сребърни парички, правило се за здраве, късмет и против уроки, за да бъде безоблачен съвместният живот.

Промените в Обредния дом не са само материални, внася се промяна и в самия сватбен ритуал, посочи Румена Маринова. Както и до сега ритуалната част по подписването на гражданския брак ще се осъществява пред герба на България. По желание на младите хора поставянето на брачните пръстени, първата глътка шампанско и първата брачна целувка ще бъдат изпълнявани с лице към гостите им.

Ритуалният дом в Добрич е открит на 29 април 1973 година със сватбата на Любка и Стоян Арнаудови, проектът е на арх. Витанов. Вторият етаж, който навремето е бил заседателна зала на Градския народен съвет, е открит през 1982 година. Стенната живопис във фоайето на първия етаж е дело на художника Никола Богданов, а гоблените в залата са на Христо Господинов. Дърворезбата на масичките на фотьойлите са изработен от братя Койчеви. Паното на втория етаж е дело на Мария Кочополус, след 38 години е монтирано и предадено на съхранение и експозиция в Регионалния исторически музей. Стъклопластиката в голямата зала е на Крум Темелков.

c