Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Димитър Цонков от Добрич е трети в света по уличен фитнес, в града няма къде да тренира

Най-доброто спортно постижение на състезател от Добрич за 2019 г. е поставено от 22-годишния Димитър Цонков Радушев, който успя да се класира трети на Супер финалите на Световната купа по уличен фитнес /Street Workout/.

Припомняме, че 22-годишният Димитър Цонков се класира трети на Супер финалите на Световната купа по уличен фитнес /Street Workout/. Те се проведоха в Хонконг на 22 и 23 ноември. Там за призови места се бориха най-добрите 27 от цял свят. Победители от 15 етапа по целия свят се състезаваха за титлата на световната купа в Хонконг.

Специално за Про Нюз Добрич Димитър сподели, че се занимава се със стрийт фитнес от 3 години.

„Преди това съм спортувал 12 години плуване. Има доста атрактивни елементи във нашият спорт. По скоро, като най-атрактивна може да се определи самата дисциплина “динамика”, където се изпълняват сложни завъртания на 360, 540 градуса и др. и е доста интересна за самата публика.

Спортът набира все по-голяма популярност, понеже е нов и интересът от страна на младите е доста голям, тъй като упражненията, които правим, са доста атрактивни”, споделя Димитър Цонков.

За състезанието се е подготвял на 80% във Варна, както и няколко пъти в София.

„Да, в Добрич няма подходяща площадка за развитието на този спорт и за подготовката ми за важни състезания, за което съм крайно разочарован. Тренировките ни се изразяват главно в практикуване на комбинации от различни упражнения, които трябва да изиграем безпогрешно на състезанията”, сподели Димитър.

Освен физическата издръжливост, едно от най-важните неща за състезателите по уличен фитнес  е психическата нагласа и концентрация, които играят важна роля по време на състезания, а също така и на тренировка.

„Да, страната ни е доста популярна в този спорт и ни знаят като едни от най-силовите атлети в света. Конкуренцията наистина беше на световно ниво - имаше атлети от цял свят, като всеки имаше нещо специално, с което изпъкваше”, сподели Димитър.

По думите му, в неговото представяне той е успял да покаже високо оценявани силови елементи и средно ниво на динамични елементи.
„С какво бях по-добър от другите? Честно казано, аз отидох на това състезание с цел да изиграя безгрешно съчетанието си и с надежда да се класирам за полуфинали, от което щях да съм предоволен”, посочи състезателят.

„На това състезание не печели най-добрият или този, който се е доказал като име в спорта, а този, който си е прочел най-добре регламента доста преди самото състезание и на база на него се е подготвил какво да покаже, както направих аз”, добави още той.

Сподели, че му предстои заслужена, но, за сметка на това, кратка почивка, след което продължава с надграждането си като атлет и подготовката за състезанията през идната година.

„Силно се надявам в гр. Добрич да бъде изградена точната площадка за стрийт фитнес, за да можем да тренираме и да се подготвяме за състезания и повече хора да разберат за нашия спорт и естествено интереса от страна на младите да се засили. Изграждането на една такава площадка изисква сумата от 20 000 лв., която нашата Община град Добрич няма за спорт вече трета година”, сподели още Димитър.

c