Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

И Апелативният съд остави в ареста Сополанкото от Добрич и сина му

Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на Алтън А. от Добрич и баща му Росен Н., известен с прякора Сополанкото. Те са разследвани за това, че на 3 август 2019 г. придобили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана. Преди две седмици Окръжен съд-Добрич отказа на двамата роднини да измени в по-лека мярката им за неотклонение, а днес втората съдебна инстанция потвърди това определение.

Пресслужбата на Апелативен съд-Варна припомня, че Алтън и Росен са в ареста от 5 август тази година. При задържането в хода на полицейската операция Росен, който е управлявал автомобил, спрян за проверка, е бил под въздействието на наркотично вещество. Свидетелски показания пък разкрили изключително добре организираната престъпна схема за разпространение на забранените от закона вещества, които Алтън укривал в друг имот. Използвал трето лице да му „доставя“ дрогата от укритието.

Днес Апелативният съд сподели като законосъобразни изводите на първата съдебна инстанция, според която събраните в хода на следствените действия доказателства, материалите и гласните свидетелства обосноват предположението, че Алтън и Росен са съпричастни към предявеното обвинение. Престъплението е с изключително висока степен на обществена опасност и се наказва строго от закона.

И Варненският апелативен съд намира, че ако търпят по-лека мярка за неотклонение двамата роднини може да се укрият от наказателно преследване или да извършат престъпление. Росен е осъждан три пъти, в това число и за разпространение на наркотици, а срещу него има висящо досъдебно производство. Няма нови обстоятелства, факти или доказателства, които да разколебаят тези изводи.

Определенията, с които Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на Алтън А., разследван в съучастие с баща си Росен Н. като помагач затова, че на 3 август тази година придобили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – кокаин, метамфетамин, амфетамин и марихуана, не подлежат на обжалване.

c