Балчик Общество Регионални - начална

Подписка срещу опасен строеж стартира в Балчик

Подписката срещу строителството на сграда в Балчик, за която се твърди, че е незаконна и опасна, стартира от днес. Към момента подписите в нея се събират чрез лични посещения, предстои да бъде поставена и на обществено място за по няколко часа на ден, за да бъде подкрепена от желаещите, съобщи за Про Нюз Добрич един от организаторите й Димо Данев. Срещу строителството на сградата е направена и онлайн петиция. Данев обясни, че след събирането на определен брой подписи, ще бъде внесен сигнал, подкрепен с подписката, до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, с копия до Омбудсмана, министъра на МРРБ, началника на ДНСК, кмета на Община Балчик и медиите.

Текстът на сигнала е публикуван в социалната мрежа.

В сигнала се обяснява, че на 15 декември 2017 година от Община Балчик е издадено строително разрешение за обект “Сезонна жилищна сграда с магазини”. По думите на недоволните то нарушава многократно допустимите норми, определени от Закона за устройство на територията, Общия устройствен план на Балчик и Подробния устройствен план за кв. 101, в който се намира сградата. „Степента на сеизмичност за Балчик е 9-а и с оглед големите свлачищни процеси е въведено ограничение в допустимата височина на сградите, дълбочината на котата на фундиране и изкопните работи”, пише в подготвения документ.

За Про Нюз Добрич Димо Данев обясни, че в района е разрешено да се строят сгради с височина до 10 метра, или до три етажа. Според утвърденото от Община Балчик сградата ще е 21 метра. По думите му не е спазено и необходимото отстояние до съседната сграда – то трябвало да е 6 метра, според издаденото разрешително е 3 метра, а в момента – 1.2-1.5 метра.

В сигнала е посочено още, че при липса на авторски надзор, неправомерно изпълнение на технологията на строителството и допускане се закопава теренът с дълбочина от 10 м, а проектът превишава почти 3 пъти допустимите градоустройствени показатели. „В резултат на това се появиха движения на земните пластове, което води до нарушаване на здравината на конструктивните елементи на съседната сграда от север, нарушаване целостта на рамената и стълбищните площадки, които са част от стълбище, общинска собственост и отделяне на тротоара от ул. “П. Яворов” от прилежащия терен по посока изкопа”, твърдят жалващите се.

Строителното разрешение за сградата беше обжалвано, стигна включително и до Административния съд във Варна, където беше потвърдено, каза за Про Нюз Добрич кметът на Балчик Николай Ангелов, когото потърсихме за коментар. По думите му обаче това се премълчава. Ангелов посочи, че в законовия срок решението на съда не е обжалвано и е влязло в сила. „От тук нататък ние можем единствено само да следим дали ще има отклонение от издаденото строително разрешение по време на строителството”, каза градоначалникът.

Кметът нито одобрява инвестиционни проекти, нито издава строителни разрешения, за това отговаря главният архитект, каза Ангелов. По думите му главната организаторка Андрияна Михайлова за две години нито веднъж не е потърсила среща с него. „Всеки има право да се жали, ние отговаряме на жалбите. Но това не означава, че всеки, който се жали, е прав”, каза градоначалникът на Балчик.

Снимки: Фейсбук

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *