Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Мъж влиза за 2 год. зад решетките за кражба на велосипеди в Добрич

Две години лишаване от свобода при първоначален строг режим е наказанието, наложено на подсъдим, извършил кражба при условията на опасен рецидив, съобщават от Окръжен съд - Добрич. Обвиняемият е многократно осъждан получи и това е поредното му наложено наказание за кражба.

 Мъжът ще търпи наказанието, заради това, че от 28 януари до 7 март тази година е отнел чужди движими вещи от жилищни сгради в Добрич. Общата стойност на откраднатото е 760 лева - три велосипеда и един телевизор. Според представените доказателства по делото, деянията били извършени при условията на продължавано престъпление чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство.

Два от велосипедите, мъжът е откраднал от междуетажно помещение, след като срязва пантите на входната врата. Другото колело било вързано за парапета на стълбището на етажна площадка. В този случай, крадецът срязал с клещи металното въже на катинара. Телевизорът бил задигнат от жилището на негови близки роднини. Всяка една от кражбите е била осъществена през светлата част на денонощието, от кооперации, намиращи се в оживени райони на Добрич.

 След кражбите, подсъдимият продал два от велосипедите за по 20 и 30 лева, а телевизорът оставил в заложна къща срещу 100 лева. Към момента на извършване на деянията, крадецът е бил безработен и без средства за препитание. Решението за кражбите вземал спонтанно и на място, без да има предварително очертан план за това откъде и какво да краде. От данните по делото става ясно, че в хода на разследването два от задигнатите велосипеди и телевизорът били открити и върнати на собствениците им. Щетата за третото колело не е възстановена.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като мъжът е признал изцяло вината си. Това е е било и основание за магистратите, първоначално определеното му наказание от 3 години да бъде намалено с една трета. Постановената от Районния съд присъда не е обжалвана, влязла е в сила и вече е приведена в изпълнение.

c