Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кинозалата в Добрич не побра всички желаещи да видят филма „Помни войната 1915-1918”

Залата на кино клуб „Икар” се оказа тясна за всички желаещи да видят кино-продукцията „Помни войната 1915-1918“ на Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.

Автори на документалната филмова поредица са режисьорът Мария Цветкова, сценаристът на IV епизод Радослав Симеонов, операторите – Петър Георгиев и Кирил Бациев, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктори са актьорът Пламен Манасиев и Николай Илчев.

В Добрич бяха прожектирани филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ – III и IV част от документалната филмова поредица.

„Тази поредица има за цел да увековечи българската бойна слава, героизма на българския войн от ПСВ. Защо българският войник е отивал и умирал за Родината си толкова самоотвержено. Отговорът се крие в цялата поредица и го казва акад. Георги Марков – те се бият за националния идеал – събирането на българите под обща държавна стряха в границата на българското етническо землище на Балканите”, сподели Мария Цветкова – автор на идеята да се създаде документална поредица за Първата световна война.

 „Това е филм за героизма, за трагизма, за себеотрицанието, за паметта и за историята, която трябва да помним”, сподели  Радослав Симеонов - главен експерт в Министерство на отбраната  и дългогодишен уредник на Военно гробище Добрич. Той подчерта, че градът е вторият, където има премиера на филма.

Следващият епизод, който предстои да бъде заснет, е за Добричката епопея. Надявам се, че той ще е едно много добро помагало и средство за повдигане на националния дух на българите. Това, което ще видите тази вечер, не го пише в учебниците по история. Цели поколения българи бяха лишени от възможността да почувстват естествена гордост от това, че са потомци на такива военачалници, които има и продължава да има България.

c