Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес Православието чества Св. благоверен княз Александър

На 23 ноември, Православната църква и миряните почитат деня на Св. благоверен княз Александър Невски (1220 - 1263). Той е роден през 1220 г. Живял е по времето когато руските земи били под татарско владичество и е бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление, шведският крал с многобройна войска тръгнал на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града. Двете армии се срещнали при р. Нева. Уповавайки се на Божията сила, Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен "Невски". По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан като Велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. По време на управлението си, той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

Днес е и храмовият празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров - "Св. Александър Невски" в София, която носи името на светеца.

Днес православната църква чества и роденият на 23 ноември в Кесария Кападокийска - Св. Амфилохий. Той бил съвременник и приятел на св. Василий Велики и св. Григорий Богослов. Преди да бъде ръкоположен за епископ, прекарал 40 години в монашество. Взел участие на Втория Вселенски събор и много съдействал за изкореняване на ересите не само в своята епархия, но и в другите църкви. Умрял в 395 г., като оставил след себе си съчинения, полезни за Църквата.

В превод от старогръцки, името "Александър" означава „защитник на мъжете"

На 23 ноември празнуват и носещите имена - Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко

Източник: imenata.com

c