Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Близки на детето от Кардам: Не почина заради отрова, а заради инжекцията

След трагедията със смъртта на 9-годишното дете в село Кардам, близките му не приемат официално представената от главния прокурор версия на разследването - за отравяне със силна отрова против гризачи, а продължават да обвиняват лекарите от Спешна помощ за смъртта на внука, предава БНТ.

Бабата и дядото споделят, че всички деца са спели в една стая и по тяхно мнение - няма причина, ако има отрова, само едно от децата да се е отровило. По думите им, условията в новата къща, в която живее семейството, са подходящи за отглеждане на деца.  

"Идва линейката, бие му инжекцията. Бабо, вика, много ми е топло. Подаде си ръчичките и в моите ръце почина. Питам доктора какво направи, питах каква инжекция му би - казва ми "не знам", разказва бабата на детето.

"Всички спим в едно помещение. Тази отрова се разваля до три дена, минала е една седмица. Готов съм да си понеса последствията, аз детето си няма да върна. "Деган" без кръвни изследвания не се бие без да се изтеглят килограмите на детето. Спря му повръщането, то така се прочистваше", споделя дядото на починалия Стефан.

Отравяне със силни химически препарати срещу гризачи, поставени в стената на помещението. Това е основната версия за смъртта на 9-годишния Стефан в добричкото село Кардам, стана ясно през вчерашния ден от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на Народното събрание.

Цацаров съобщи, че са били назначени три екеспертизи – съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска. 

Припомняме, че Про Нюз Добрич първи сигнализира за неизяснените обстоятелства около смъртта на момченцето, което почина на 27 октомври в дома си. Първоначално съмненията бяха за хранително отравяне.

Деца от село в община Ген. Тошево се отровиха с храна, едното почина

След трагичния инцидент със малкия Стефан, много хора и институции от региона и цялата страна продължават да помагат на семейството, чиито деца пострадаха и бяха приети със симптоми на хранително отравяне в болница. От няколко седмици, майката и децата се пренесоха и живеят в нов дом, който им предостави жена - тяхна съседка.

Двете момиченца, които бяха лекувани във Варна, са изписани преди две седмици. Здравословното им състояние е добро и те посещават училище и детска градина.

Фото-колаж: кадри на БНТ

c