Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Отрова от гризачи убила 9-годишното момче от с. Кардам

Отравяне със силни химически препарати срещу гризачи, поставени в стената на помещението. Това е основната версия за смъртта на 9-годишния Стефан в добричкото село Кардам. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на Народното събрание, който дойде в парламента за среща с депутатите от групата на патриотите и с независимите от "Атака". Покрай номинацията му за шеф на КПКОНПИ обаче, той коментира двата казуса с починали деца от близките седмици - това на Стефан от Кардам и на 3-годишното момченце от София.

Цацаров коментира, че е имало назначени три екеспертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска. 

"Няма да правя каквито и да е изводи относно евентуална наказателна отговорност, тъй като това е решение, което в близките дни ще вземат колегите от съответната прокуратура, обясни Цацаров, но допълни, че всички сме станали свидетели на "едни меко казано, недобри битови условия". Причината за смъртта по думите му била свързана и с тези условия.

При детайлните огледи на помещенията се установило, че в отвори на стената имало химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители. Самите отрови са били зазидани с кал, но са се намирали много близо до леглото на хлапето. "Те вече са иззети", уточни Цацаров

"Основната версия, по която се работи, е, че тези препарати в конкретния случай са били използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение. Те са били поставени в отвори, които са били зазидани с кал в стената и според една от водещите хипотези на експертите става дума за много силно действащи промишлени отрови в изключителна близост до леглото на детето и за настъпило в резултат на това силно отравянеq и то дори от самото вдишване и непосредствената близост на отровните примамки.", разясни главният прокурор.

Източник: monitor.bg

c