Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Млад треньор от Добрич покри национална степен за карате-съдия

На 16 и 17 ноември т.г. в столицата се проведе съдийски семинар за повишаване на съдийска квалификация и подготовка и приемане на нови съдии по Олимпийско Карате към Българска национална федерация карате.

Участие в двете части на семинара взе и Стоян Димов - треньор на Академия за бойни изкуства "Цанев" за град Добрич. След успешното представяне в практическата и теоретична час, официално, младият добрички треньор е вече част от националния съдийският състав.

През първия ден, кандидатите преминаха теоретична подготовка и изпит, а на 17 ноември се проведе и практическата част, по време на турнира "Купа Ронин".

След избирането му за съдия-администратор към Националната федерация, за Про Нюз Добрич, Стоян Димов сподели впечатленията от представянето си: "Смятам, че показах добри знания и нюх за коректно и адекватно съдийство. Като бивш състезател и настоящ треньор, понякога съм допускал грешката да критикувам съдийски отсъждания. На този етап, не бих си позволил да отправя критика преди да се съобразя дали е необходимо. Заставайки от страната на съдиите виждам, че отсъждането по време на спортен двубой не е лесно. В карате, съдиите в четирите ъгъла виждат различни ситуациите от различни положения и е необходимо да преценят и отсъдят за част от секундата. Следи се за много неща - кое е правилно или не, кое е добра техника за оценка или не."

Треньорът на добричките каратеки към Академия "Цанев" се включи и в треньорския семинар на 20 ноември, в Министерството на младежта и спорта. Лектор на семинара беше сенсей Антонио Олива - носител на девети Дан по Карате и един от най-добрите инструктори в света. "Сенсей Олива сподели с нас знания и схеми, като очерта параметрите на собствената си теория, базираща се на 60-годишния му опит в карате и доказана с изграждането на шампиони в европейски и световни първенства", коментира след срещата добричкият карате-треньор.

c