Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотиците

Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската комисия с цел да се повиши информираността при ползването на антибиотици и да се насочи вниманието към това, което би последвало, ако бъдат предписвани и приемани безогледно.

Кампанията е насочена както към пациенти и потребители, така и към хуманните лекари, учените, фармацевти, ветеринарни лекари, земеделските стопани и всички властимащи лица.

Основният проблем при безразборното пиене и изписване на антибиотици е добиването на антибиотична резистентност. Това означава, че бактериите, микробите, цели щамове вече няма да могат да се повлияват от антибиотичното лечение поради пренасищането на организмите с тях. Това е скрита епидемия, която застрашава човешкия живот повече, отколкото предполагаме.

Според доклад на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, 33 000 европейски граждани умират годишно от антибиотична резистентност.

Леки бактериални инфекции ще стават нелечими и ако това за някои е една упорита хрема, лекарите се страхуват, че положението е много по-сериозно и би ни върнало във времената преди намирането на антибиотика, когато хората са умирали от считани днес за банални инфекции. Всички операции, трансплантации, някои болести, спешни процедури са заплашени от фатален край.

Източник: hera.bg

c