Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Пада ограничението за саниране на блокове в Ген. Тошево

Отпада досегашното ограничение за финансиране с европейски средства за санирането само на жилищни блокове с до 35 апартамента. Промяната касае 28 града в България, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

По този начин, в предстоящата за отваряне в края на месец ноември т.г. нова процедура за саниране в периферни райони, се дава възможност за разширяване на обхвата на тази програма и до по-големи сгради.

Допустимите кандидати по Програмата ще се от следните 28 града:

  • Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Насоките за кандидатстване все още не са публикувани, но в предните две процедури на програмата, от домакинствата в един блок се изискваше да учредят сдружение на собствениците, което да носи отговорност за проекта. На сградите задължително се извършва предварително техническо обследване.

По двете процедури, до момента са санирани 683 сгради в упоменатите 28 града на страната. За област Добрич, от сключените до момента договори за саниране на 53 сгради, въведените в експлоатация са 28.

Източници: МРРБ и 24chasa.bg

Снимката е илюстративна

c