Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Червен дъб расте в Добрич и пази спомена за Анастас Петров

Младо дърво от вида "Американски червен дъб" беше засадено днес, в чест на бащата на българския балет - роденият в Добрич Анастас Петров.

Това е поредно дръвче, което ще се развива в красивия Градски парк "Свети Георги" и част от начинанието, подето от общинска администрация за засаждане на дървета по повод годишнини на именити наши съграждани.

До момента, на алеята са засадени дръвчета от този вид в чест на Дора Габе и Адриана Будевска. До всяко от дръвчетата са поставени табели с безсмъртни мисли на видните добричлии - Анастас Петров, Дора Габе и Адриана Будевска.

Засаденият днес червен дъб е по повод 120-ата годишнина от рождението на основателя на българския балет Анастас Петров, роден на 1 октомври 1899 г. в Добрич. След няколкогодишно прекъсване, в добруджанския град се провежда Националната среща на младите балетни изпълнители, на името на създателя на българския балет „Анастас Петров". Началото на конкурса е положено през 1982 година, като през последните години, конкурсната част и бляскавата гала се провеждат на сцената на Софийска опера и балет.

Анастас Петров с едни от първите млади български балетисти
c