Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета.

Традицията стартира по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 година открива животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот - наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол.

Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т. е. намаляване на рисковите фактори, е възможно да се предотвратят 70 процента от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Източник: actualno.com

c