Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Кметът на Добрич и Чудната градина финалисти за международна награда

Кметът на Добрич Йордан Йорданов е финалист в престижните международни награди „Иновации в политиката“ 2019, съобщават от Общината. Тази година е отличен проектът „Чудната градина – социално предприятие за повече възможности“, който се реализира със съдействието на Община Добрич. Вотът за наградите е на жури от 1 067 граждани на Европа. Победителите ще бъдат обявени на 4 декември тази година на официална церемония в Берлин.

Община Добрич има традиционно добри отношения с неправителствените организации в града, като ги подкрепя с различни проекти и програми и им дава възможност да разгърнат своята дейност и да бъдат активни в реализацията на общинските инициативи. Плод на това сътрудничество е  социалното предприятие „Чудната градина“, първо в добруджанския град, в което работят хора с умствени увреждания. Общината предостави на предприятието терен, който бе превърнат в оранжерии както за отглеждане на цветя, така и за зеленчуци. Продукцията може да се открие на различни щандове в града и е екологично чиста. Тя е все по-търсена от партньори и приятели и доставя радост.

„Чудната градина“ се управлява от фондация „Св. Николай Чудотворец“ с председател Мария Методиева и всички постъпления се използват за реинвестиране, за да може да се поддържа и разширява обхватът. В социалното предприятие работят 21 души, най-младият е на 19 години, най-възрастният - на 54.

Община Добрич припомня, че през 2018 година кметът Йордан Йорданов отново бе сред финалистите за международните награди на Института за иновации в политиката за форума „Добрич в бъдеще време“.

c