Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Приятелки от Добрич дариха яйцеклетки и надежди за рожби

Две млади жени от Добрич и добри приятелки – Габриела Мандарова и Бонка Калинкова, участват в кампания на фондация „Искам бебе” за популяризиране на донорството на яйцеклетки. Включени са в нея, защото и двете по два пъти са дарявали. Дарявали са не просто яйцеклетки. Дарявали са надежди за рожби на семейства в България, които не могат по друг начин да имат деца.

Габриела и Бонка не са взели решението заедно. Първа в благородната инициатива се включва Габриела. С други свои приятелки тя обсъждала донорството на яйцеклетки. В един момент попада на публикация в интернет на Валентина Иванова – главен координатор на Донорската програма на фондация „Искам бебе”. Свързва се с нея, научава какво представлява процедурата и че отговаря на условията. Донор на яйцеклетки става за първи път преди малко повече от година, а преди около три месеца – за втори път. Процедурите са извършени в Медицински център „Свети Иван Рилски” в Тутракан.

Габриела е на 22 години, майка е на 3-годишно момченце. Много хора в България не могат да имат деца и реших, че ще направя нещо хубаво за някого, споделя за Про Нюз Добрич младата жена. Обяснява, че не знае дали дарените от нея яйцеклетки са помогнали на българско семейство да се сдобие с рожба. Но се чувства щастлива, доволна от това, което е направила, и отново би помогнала.

„Споделих с моята приятелка Бони, че съм станала донор на яйцеклетки и тя беше възхитена. Веднага реши и тя да участва в Донорската програма”, разказва Габриела. На мен ми се стори нещо уникално, споделя Бонка Калинкова. Тя е на 30 години, майка е на две момичета – на 9 и на 4 години. „Човек трябва да направи нещо добро в живота си преди да си отиде от този свят. Надявам се, че наистина съм дарила щастие”, посочва младата жена. Реципиентите – жените, които получават яйцеклетките, споделят, че за тях сме богове, защото даряваме нещо, което те са се молили с години да имат, допълва тя.

Процедурите на Бонка също са направени в МЦ „Свети Иван Рилски” в Тутракан – за първи път през ноември 2018 година, а за втори – през април т. г. Тя разказва, че процедурата трае около 20 минути, прави се с краткотрайна упойка и е безболезнена. Има обаче предварителна подготовка, която се определя от лекаря – колко дни да продължи, по каква програма, следят се хормоните, всичко да е идеално, за да не застрашава живота нито на донора, нито на реципиента. При Бонка този период първия път продължил около две седмици, втория път - по-малко. Повечето жени се страхуват от инфекции, че могат да си навредят с хормоните по някакъв начин. Не бива да се страхуват, на мен дори ми се отразиха доста добре процедурите, споделя добричлийката. И обяснява за всички жени, които се колебаят да дарят яйцеклетки: „Като имат желание, да опитат, по всяко време могат да спрат. Никой не ги обвързва с нищо, донорството е по собствено желание”.

Има и други жени от Добрич, които са дарили яйцеклетки, но желаят да останат анонимни, споделя Габриела. Тя и приятелката й Бонка обаче застават с лицата и историите си в кампанията.

В Добричка област за около две години яйцеклетки са дарили 15-ина жени, съобщи за Про Нюз Добрич главният координатор на Донорската програма на фондация „Искам бебе” Валентина Иванова. По думите й почти всеки е чувал за програмата, но няма достатъчно информация за нея. А когато получат такава, при жените се появява и желанието да се включат. Като друга пречка, поради която не много жени стават донори, е, че се налага да отсъстват от работа. А това се случва обикновено след като са се върнали от майчинство, защото едно от условията за включване в програмата е да имат живородено дете. Пречка е и възрастовото ограничение – жената, която дарява, трябва да е на не повече от 34 години. „Лекарите, които извършват процедурите, казват, че това е една оптимална възраст – 33-34 години, в която жената все още има добър яйчников резерв”, обяснява Валентина Иванова. По думите й при жени под 30 години отговорът при стимулацията на яйчниците е много по-добър.

Главният координатор посочва, че като цяло успеваемостта с донорските процедури е доста голяма - 70-80 процента.

Донорската програма на фондация „Искам бебе”, която е най-мащабната национална кампания в България в подкрепа на двойките, които се нуждаят от донорски генетичен материал, за да сбъднат мечтата си за дете, стартира през 2010 година. Това става с помощта на радио „Витоша” и сутрешното предаване "Тройка на разсъмване", като нейно лице е водещата Милена Златкова. Самата тя става донор на яйцеклетки и до днес остава вярна на каузата донорство.

Донорството - висш акт на съпричастност

Стерилитетът е все по-сериозен проблем на човечеството. Всеки шести човек в света среща трудности при създаването на дете. Само в България двойките с репродуктивни проблеми са 150 000, а статистиката посочва 40 000 от тях, които се нуждаят от донорска яйцеклетка. Това са жени, при които има преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Причините са различни, сред най-разпространените са ендометриоза, хирургично отстраняване на част от яйчниците поради заболяване, както и наследствена обремененост. Всяка жена достига до изчерпване на яйчниковия си резерв на около 50-годишна възраст. Тенденцията през последните десетилетия е за драстично спадане на тази възрастова граница до 35-40 години.

От фондация "Искам бебе" вярват, че безвъзмездното, доброволно и осъзнато като кауза донорство на генетичен материал е висша проява на човечност и съпричастност към болката на бездетните семейства.

Кой може да стане донор на яйцеклетки? 

Донор на яйцеклети може да бъде всяка жена до 34-годишна възраст (включително), родила поне едно здраво дете. Процедурата представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка и трае 3-4 минути. На желаещата да дари яйцеклетки предварително се правят изследвания, за да се установи, че не е преносител на инфекции, проверява се как ще реагира на стимулация, извършва се ехографски преглед, цитонамазка, хормонални изследвания. След като резултатите от изследванията удостоверят, че желаещата може да бъде донор, в присъствието на нотариус тя подписва информирано съгласие за извършване на процедурата и акта на дарение, които може да оттегли до момента на изваждане на яйцеклетките. След извършване на пункцията и извличането на яйцеклетките жената остава за не повече от 2 часа в специализираната клиника под лекарски надзор.

Донорството на яйцеклетки и законодателството в България

 Наредба No 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция е законовият нормативен акт, който регламентира донорството. Изпълнителна агенция по трансплантация е държавният орган за управление, координация и контрол на донорството в България.

Донорството е анонимно и безвъзмездно!

Съгласно действащата Наредба No 28:

  • 11.1.6. възможно е донорите на овоцити да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи:
  • 11.1.6.1. пътни;
  • 11.1.6.2. за настаняване и престой;
  • 11.1.6.3. за отсъствие от работа;
  • 11.1.6.4. за причинен дискомфорт или болка;
  • 11.1.6.5. пропуснати ползи и др.

Важно е да се знае:

Съществуват различни митове, свързани с даряването на яйцеклетки, които не отговарят на истината и налагат напълно погрешни и подвеждащи схващания за процедурата:

Мит No 1

Донорите се подлагат на много агресивна хормонална стимулация

Истината: На силна хормонална стимулация се подлагат жени, които са с изчерпан яйчников резерв. Донорите на яйцеклетки са здрави жени със запазен яйчников резерв и за стимулиране на техните яйчници са необходими много ниски дози хормонални препарати. По време на целия процес на стимулаци, жените, желаещи да станат донори на яйцелетки, се следят стриктно от репродуктивните специалисти, извършващи процедурата.

Мит No 2

След извършване на хормонална стимулация, свързана с процедурата по даряване на яйцеклетки, яйчниковият резерв на даряващата се изчерпва

Истината: Всяка жена се ражда средно с около 1 милион яйцеклетки, като до пубертета остава резерв приблизително 500 хиляди. От началото на фертилния си период, всеки месец жената отделя регулярно по една яйцеклетка, като заедно с нея губи още около десет, които са започнали да зреят, но преждевременно деградират. При даряването на яйцеклетки се взимат средно около 10 яйцеклетки (като в този брой има както зрели, така и незрели) и на практика жената се разделя само с толкова яйцеклетки, колкото би загубила в рамките на 2-3 свои нормални цикъла.

Мит No 3

Изваждането на яйцеклетки е операция

Истината: Пунктирането на яйцеклетки се извършва през влагалището. Самата манипулация трае приблизително 15 минути, тя е напълно безболезнена и се извършва под краткотрайна пълна упойка (без интубация) главно с цел да се осигури неподвижност при пункцията, а не защото манипулацията причинява болка. Преди да бъде поставена упойката, жената преминава през тестове за алергични реакции и се наблюдава от анестезиолог по време на извършване на процедурата.

Мит No 4

Жената, която дарява яйцеклетки преминава през стреса на болничния престой

Истината: Целият престой в специализирана клиника, свързан с процедурата по изваждането на яйцеклетките, трае не повече от 2-3 часа.

Мит No 5

Дарените яйцеклетки са обект на "търговия" и "печалбарство"

Истината: Специализираните репродуктивни клиники в България спазват европейски регламент за донорството, който защитава стриктно интересите на донора и на реципиента. Изискването или получаването на нерегламентирано заплащане за донорство на яйцеклетки е неетично и незаконно.

c