Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Галерия на открито с "Родени герои - животът, който предстои" в Добрич

По повод 17 ноември - Световния ден на недоносените деца, от 14 до 22 ноември в град Добрич ще гостува пътуващата изложба на Фондация "Нашите недоносени деца" под надслов „Родени герои – животът, който предстои“. Фотосите в своеобразната галерия на открито ще бъдат експонирани в централната градска зона - в пространството между Художествената галерия и Международния колеж, съобщиха домакините от общинска администрация.

След представяния в София и Пловдив, Добрич е третият град в който  ще могат да бъдат разгледани снимки на недоносени деца от самото им раждане и първите грижи за тях в неонатологичните отделения, от периодите след изписването им и в последващите етапи от живота им.

Фотографиите, заснети от известния детски фотограф Калина Арсова, носят специални послания и насочват към нуждата от дългосрочно проследяване на здравословното състояние на децата, родени твърде рано и с ниско тегло. „Тези снимки не са просто кадри. Те показват ежедневието на тези деца – низ от консултации и терапии, които са необходими, за да бъде разгърнат пълният им потенциал. Фотосесиите са запечатали ежедневната им борба – за първата глътка въздух, за първата прегръдка, първата крачка… чак до израстването им в хора със собствени семейства и деца“, споделят организаторите от Фондацията.

Целта на изложбата е да привлече вниманието на обществото към все по-актуалния проблем за недоносените деца. През май 2019 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ внесе в Министерството на здравеопазването проект за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца“.

От Фондация "Нашите недоносени деца" отправят покана към всички жители и гости на Добрич да посетят изложбата, да се снимат с нея и да споделят снимките в социалните мрежи с хаштаг #ПодкрепямМалкитеГерои.

Годишно в света едно на 10 бебета се ражда недоносено. В България статистиката не е по-различна. Над 6000 са преждевременно родените бебета у нас на година.

Ето какво споделят от Фондацията: Мотото ни е „Най-големите герои са най-малките" и за нас е важно обществото да знае, че тези деца, въпреки ниското тегло, с което се раждат, имат всички шансове да пораснат здрави, пълноценни и щастливи деца. Но за да се случи това, е нужно да им предоставим качествени грижи, както по време на болничния им престой, така и след изписването им от неонатологичното отделение".

Според статистиката 30% от недоносените деца получават трайни увреждания, а 50% се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални и поведенчески проблеми, както и проблеми в социалната интеграция. Това налага прилагането на продължителна и своевременна грижа за тези деца.

Проучване на Фондация „Нашите недоносени деца", проведено през февруари 2019 г. сред 812 родители от цялата страна, показва, че 46,4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а 84,7 на сто не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето. В същото време 58% от родителите заявяват, че децата им никога не са преминавали комплексна оценка на развитието от екип от специалисти. Фактът, че потребностите на недоносените деца през значителен период от ранното детство остават неадресирани, повишава значително риска от вторични увреждания или трудности в развитието. Проектът за създаване на „Национална програма за проследяване здравето на недоносените деца", иницииран от Фондацията, цели да се гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години, което би довело до по-ранното и навременно откриване на състояния и тяхното адресиране, така че те да бъдат напълно преодолени или последиците от тях – сведени до минимум.

Важен е също така акцентът върху семейно-ориентираната грижа. Проучванията показват, че в здравословен аспект резултатите при децата, които са имали продължителен контакт с родителите си по време на техния болничен престой, са значително по-добри. Затова целта е да се повиши информираността на обществото и да се осъзнае необходимостта семейството да бъде поставено в центъра на грижата за недоносените и болни бебета.

Източник: Нашите недоносени деца

c