Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес почитаме Свети Мина – покровител на семейството

На 11 ноември почитаме Свети Мина, покровител на семейството. Името на християнския мъченик означава ''месечина''. На днешния ден празнуват носещите имената Виктор, Виктория (означава победител на латински), Минчо, Минка и Мина.

Светецът бил войник в Египет, който бил измъчван и посечен заради вярата си през 296 година. Двамата владетели на Египет, които управлявали заедно - Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.), издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава Свети Мина се отказал от званието си на воин и станал отшелник в пустинята, където можел да се моли на Бога в уединение. След време попаднал на езически празник в град в Котуанска област, Египет, и прекратил отшелничеството си, за да обясни на езичниците, че не бива да се впускат в служба на езически божества.

Управителят на града наредил да затворят Свети Мина в тъмница и да го бият с камшици. Той му дал шанс да спаси живота си, ако стане идолопоклонник, но Мина отказал. Воините отвели мъченика извън града, където отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото на светеца.

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Източник: kmeta.bg

c