Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Соня Георгиева: Като кмет залагам на диалога и общуването с хората от община Добричка

Първото нещо, което ще променя като кмет, заявих го още в първата среща в предизборната кампания, са диалогът и общуването с хората. Това съобщи на пресконференция Соня Георгиева след като положи клетва като кмет на Община Добричка. Тя обясни, че намеренията й са да разкрие изнесени приемни в населените места и всички жители да имат възможността да се срещат, да разговарят. В един такъв диалог трябва да търсим решението на техните проблеми, категорична е Георгиева. И допълни, че ще присъства на общоселските събрания, на които се приемат строителните програми преди приемането на бюджета за следващата година, и заедно с хората да бъдат набелязани приоритетите.

Новият кмет благодари на всички жители на община Добричка за доверието, което са й гласували. Тя съобщи, че на първия тур за нея вота си са дали 3 693 избиратели, а на балотажа е получила доверието на 6 018 души, или 61.55 процента. Соня Георгиева е първият кмет жена на Община Добричка в годините на демокрацията, тя е и първата жена, кандидат за кмет на БСП. Издигането на кандидатурата ми за мен беше една голяма отговорността, сега като кмет – още по-голяма, посочи Георгиева.

В сравнение с изборите през 2015 година имаме успех, сподели кметът. Имаме успех, защото успяхме да запазим Община Добричка в редиците на БСП, имаме 8 общински съветници, с един повече от предния мандат, обясни тя.

Соня Георгиева разказа, че по време на кампанията е заложила на диалога и доверието, с екипа си е посетила всички 68 села. Символично след средата тя обявила кампанията си като кампания „Очи в очи”. Моята цел беше да спечеля доверието на хората, допълни кметът.

Приоритетите, на които ще заложи в мантата си, са приоритетите, извлечени от срещите с хората. Георгиева на скри, че задачата й ще е трудна, защото в населените места има много тежки проблеми. По думите й това са обезлюдяването на селата, застаряващо население, безработица, нарушено водоподаване в почти цялата община и проблемната инфраструктура.

По отношение на инфраструктурата кметът и екипът й ще търсят външно финансиране. Соня Георгиева е категорична, че само със средства от бюджета няма как да се поддържа толкова голяма пътна мрежа. Сподели, че общинската мрежа е над 500 км, а улиците в селата – над 600 км. За съжаление има населени места, чиито улици са на пръст, каза кметът.

По думите й много малко села не са поставили на предизборните срещи категорично проблема с водоподаването. „Като кмет ще търся диалог с ВиК. Надявам се и на национално равнище да се вземе решение общините да имат пряко участие в управлението и ръководството на ВиК-дружествата”, сподели Георгиева.

Като друг голям проблем очерта задържането на младите хора. И сподели, че ще работи за намаляване на таксите в детските градини, а при финансова възможност – освобождаване на родителите от тях. По думите на кмета от такси годишно се събират не повече от 40 000 лева, а общината дофинансира дейността с над 400 000 лева. Соня Георгиева смята, че не е невъзможно родителите да бъдат освободени от заплащане за детска градина и изрази мнение, че общинските съветници няма да се против такова предложение. По думите й това е стъпка, която може да накара младите хора и децата да останат в селата.

Новият кмет на Община Добричка смята категорично да промени дейността по сметосъбирането и сметопочистването и хигиенизирането на населените места, която в момента се осъществява от три камиона Ще възложа да се направи пълна ревизия на тази дейност, заяви Георгиева. Приоритет в дейността й ще бъде и сигурността в селата, където повечето хора са възрастни и самотно живеещи. Ще бъде увеличено видеонаблюдението, както и съвместната работа с Второ РУ на МВР за засилено полицейско присъствие.

Първите задачи, с които ще се захване новият кмет на Община Добричка, са подготовката на бюджет 2020 и сформиране на кметския екип, а в последствие - внасяне на структура на Общинската администрация за гласуване в Общинския съвет.

Соня Георгиева се надява чрез един добър диалог да има подкрепата на ОбС.

 

c