Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Червенокръстци от Добрич ще разпространяват донорски карти

Областният съвет на БЧК и Регионалната здравна инспекция в Добрич активно се включват в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, която се провежда в периода от 5ноември до 5 декември. В нея БЧК е официален партньор на Министерството на здравеопазването.  

Утре – 8 ноември, доброволци на БЧК и БМЧК в Добрич ще разпространяват донорски карти пред сградата на милосърдната организация и на кръстовището на бул.“Добруджа“ и ул. „О.Паисий“ от 12 до 13 часа. На 27 октомври такива ще бъдат раздавани на площад „Свобода” от 11.30 до 13.30 часа. До 5 декември всеки желаещ от област Добрич би могъл да получи донорска карта в сградата на БЧК – ул. “Отец Паисий“ №19  от 9 до 17.30 часа, а в общинските центрове - чрез председателите на БЧК по места.

Всяка карта е прикрепена към листовка, на която са описани законовата основа за трансплантация на органи, тъкани и клетки, както и въпроси и отговори: Какво е донорството на органи? Какво е трансплантацията? На кого помагаме, дарявайки органи? Възможно ли е да бъде дарен орган приживе? Колко хора в България чакат за трансплантация? Каква е гаранцията, че тази карта няма да позволи взимането на органите ми преди настъпване на мозъчна смърт? Какво означава „мозъчна смърт“ и каква е разликата между „кома“ и „мозъчна смърт“?

В България няма законово установен механизъм за деклариране на категорично съгласие за донорство. Всеки пълнолетен гражданин може да заяви волята си като попълни донорска. Тя обаче няма правна стойност, а по-скоро има тежест пред близките, чиято е последната дума в случай, че човек изпадне в състояние на мозъчна смърт. Ето защо е необходимо те да бъдат информирани за изразеното мнение приживе. Попълвайки донорска, се изразява принципно съгласие за донорство и се уведомява семейството. Самата карта остава в лицето. Няма възрастова граница за донорите. Достатъчно е органите, които са взети, да отговарят на медицинските изисквания.

Както по отношение на всяка друга област в човешкия живот, така и по отношение на донорството може да се променя мнението. Ако човек притежава донорска карта, достатъчно е да я унищожи. След което, ако реши друго, може отново да се сдобиете с такава. По-важното е близките да са информирани по темата. 

Регистрираните в България вероизповедания възприемат донорството като проява на обич и съпричастие към ближния.

Допълнителна информация може да се намери на сайта на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията: http://www.zajivot.bg  или на сайта на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, трансплантации: https://iamn.bg

Мнения, предложения, въпроси относно Кампанията и за донорство и трансплантация могат да се отправят към Министерството на здравеопазването или Изпълнителна агенция „Медицински надзор” на посочените контакти в сайта: http://www.zajivot.bg.   

c