Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Четири деца от Шабла са покосени от вирусен хепатит А

Четири деца и един възрастен от Шабла се разболяха от вирусен хепатит А. От Регионалната здравна инспекция в Добрич съобщават, че епидемичният взрив е регистриран за периода 25-31 октомври.

Пациентите се лекуват в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, научи Про Нюз Добрич от началника му д-р Венета Йовева. Децата са на ученическа възраст. Болните не са от едно семейство, но са близки и съседи.

Възрастният вече е изписан, лечението на децата продължава, сподели д-р Йовева. Състоянието им е добро, те също са пред изписване.

Вирусният хепатит тип А е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница и склонност към епидемично разпространение. Засяга предимно млади хора, значително по-често се среща през есенно-зимния сезон.

Причинителят на хепатит А е вирус с висока устойчивост в околната среда.  Източник на заразата е болният човек, който отделя вируса чрез изпражненията и урината. Съществуват три пътя на предаване на заразата: контактно-битов (най-често срещан), хранителен и воден път.

Клиничната картина се развива в следната периодичност:

  • - Инкубационен период – от заразяването до появата на първите симптоми - от 9 до 45-50 дни, и се характеризира с намален апетит, тежест в корема, отпадналост, умерена температура, болки по ставите и мускулите.
  • - Иктеричен период – пожълтяване на склерите, кожата на лицето и тялото, потъмняване на урината, просветляване на изпражненията. Жълтеницата може да бъде с различна интензивност.
  • - Реконвалесцентен период – характеризира се с изчезване на жълтеницата и възстановяване на апетита и размерите на черния дроб. Лечението се провежда  в Инфекциозно отделение.

За да се предпазим от хепатит А е необходимо поддържане на образцова лична хигиена, хигиена на дома и на обществените места.

c