Водещи новини Култура

Ателие 13: Споделената мисъл е като споделеното творчество

Първото нещо което се вижда щом се отворят вратите на един град – това е духовната му култура

Ден преди откриването на изложбата си в Художествената галерия на Добрич, дружеството на художниците от “Ателие 13” сподели мисли и творчески виждания, по време на днешната си пресконференция – първата от доста дълго време насам.

29 творби, представящи най-новите творчески реализации на седемте добрички творци, са включени в експозицията, която се открива на 7 ноември от 17:30 часа в Градската художествена галерия на Добрич.

Всеки един от нас е извървял доста дълъг път в творческите си търсения, припомни в самото начало – доайенът на дружеството – художникът Христо Кралев.

На фона на воденият месеци наред политически дебат, на мен лично ми направи впечатление, че темата за културата липсваше или по-скоро беше най-малко засегнатата. Считам, че тази изложба, която представяме след известно отсъствие от нашия град, е в известна степен компенсация за този пропуск от страна на ръководните фактори.

Това са творби, представящи най-добре в момента всеки един от участниците в “Ателие 13”. Не сме търсили особена периодика при създаването и подготовката на изложбата. Считам, че същественото е да работите ни да стоят хармонично една до друга в галерийното пространство. Търсенията ни гравитират около това – хармонията на духа да бъде водеща и силата на въздействието да се постига чрез нея.

Избягваме да поставяме имена на изложбите си поради идеята – по-скоро да търсим връзката с мястото на което подреждаме творбите си. По мое мнение, това невероятно поле на Добруджа има изключително висок енергиен потенциал. Що касае отношението и любовта към Земята, то е изразено в творбите, които сме подбрали, а те пък го показват – пречупено през всеки един от нас.

В основната си част, Дружеството разчита и гостува чрез свои средства по време на многобройните си изложбени пътувания извън страната. Понякога получаваме подкрепа и от Общината, но в крайна сметка, представяйки себе си представяме и мястото от където идваме. Не смятаме, че е нормално да не бъдем подкрепяни по някакъв начин.

Всички знаем, че първото нещо което се вижда щом се отворят вратите на един град – това е духовната му култура. Тя е и тази, която остава и създава дълбоката традиция и памет.

Христо Кралев
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *