Общество

Провериха техниката за зимно поддържане в област Добрич

Проверка на техниката за поддържане на републиканската и общински пътни мрежи при зимни условия бе извършена от комисия, назначена със заповед на областния управител Красимир Кирилов, съобщават от Областна администрация. При проведеното заседание за Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия бе докладвано, че все още Агенция пътна инфраструктура (АПИ) няма сключен договор с фирма за зимно почистване, като тече процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка.

При проверката комисията е установила, че ДЗЗД „ПОНТ”, с които Областно пътно управление има споразумение за зимно поддържане до избора на нов изпълнител, има готовност с техника да поеме почистването при възникване на необходимост. Констатирано е, че дружеството е в добро състояние, както и че освен машините, които са заложени като необходима наличност, разполага и с допълнителни мощности за почистване и опесъчаване. Няма установено дублиране на техника за почистване на различни, отдалечени едно от друго направления.

Направена бе и проверка на техниката, с която разполагат общините за извършване на поддръжка на общинската пътна мрежа. Договори за поддържка, към момента на проверката, имат само две общини – Добрич и Добричка. А в останалите е проверена само тази, която е собственост на общинските предприятия. Във всички общини е установено добро състояние на машините, които се ползват за снегопочистване и опесъчаване, проведен е инструктаж на водачите за работа при зимни условия и МПС са преминали периодичен технически преглед, сключени са и задължителните застраховки „Гражданска отговорност”. В доклада си комисията отбелязва, че в много добро състояние е техниката в общините Шабла, Генерал Тошево и Балчик. 

Установено е при проверката, че част от машините, посочени в справките на общините, не са открити на място – предимно трактори, които към момента са заети с работа в селското стопанство. В доклада се посочва че има инвентар, с който може да бъде оборудвана в рамките на половин час при необходимост. Една от фирмите, поели ангажимент за зимна поддръжка на територията на община Добричка, все още не е сключила задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ за машините. В кратки срокове това ще бъде извършено е уверението на фирмата, ангажирана с поддръжката на пътната мрежа на с. Одърци, с. Стефаново и с. Батово.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *