Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Проект на екип от ЕГ "Гео Милев" Добрич е сред одобрените от УчИ-БАН

Идейният проект "Творческа лаборатория: Текстът Георги Марков" на Дияна Боева - преподавател по БЕЛ в добричката Езикова гимназия "Гео Милев" е сред одобрените 15 от Ученическият Институт на БАН (УчИ-БАН), съобщи авторката на творческото задание. Осемдесет са участвалите в конкурса проекти от цялата страна, като от от одобрените 15 - девет от МУИО са в областта на естествените науки, технологиите, инженерството и математиката, а останалите шест в областта на хуманитарните и обществените науки.

Сред близо 160-те си ученици в добричката гимназия, Дияна Боева избира да работи с четирима - Иван Друмев от 10 „б“, Йоанна Ненкова от 10 „а“, Симона Колева от 10 „а“ и Гергана Василева от 10 „а“. Целта е подготовката им за Ученическата научна сесия на УчИ-БАН през 2020. На 28 и 29 ноември 2019, Дияна Боева - ръководител на Творческата лаборатория към ЕГ „Гео Милев“, ще вземе участие в тазгодишната научната сесия на УчИ-БАН, която ще се проведе в София. 

„Интересът към сформиране на МУИО надмина очакванията ни. В указания срок получихме над 80 заявки от цялата страна. При сегашния подбор предимство бе дадено на МУИО, които се ръководят от лица с научни степени и/или научни длъжности, работещи в научни организации (институти на БАН и университети). Това е в съответствие с една от важните цели на програмата - да въвлече тези организации в училищния образователен процес и да се осигури добро научно равнище на разработваните проекти“ – пише акад. Петър Кендеров, Ръководител на УчИ-БАН.

Конкурсът за създаване на Малки учебно-изследователски общности беше обявен през октомври т.г. от Ученическият институт на БАН (УчИ-БАН), в рамките на финансираната от МОН и изпълнявана от БАН програма „Образование с наука“.

c