Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Балотаж: Четири общини в област Добрич избират кмет

Втори тур на изборите за местна власт се провеждат днес в страната. В област Добрич балотаж ще има в четири общини – Добрич, Добричка, Каварна и Тервел.

В областния град балотажът ще е между Йордан Йорданов – кандидат за кмет на Местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН), и издигнатата от Местна коалиция ГЕРБ /СДС/ Надежда Петкова. На първия тур Йорданов получи 41.22 процента от вота на гласувалите, а  Петкова бе подкрепена от  29.46 на сто от далите своя глас за кмет на Добрич.

На балотаж в община Добричка са Соня Георгиева, кандидат на КП„БСП за България” и д-р Ердинч Хаджиев, издигнат от ПП ДПС. На първия тур Георгиева бе подкрепена от 36.54 процента от гласувалите, а Хаджиев - от 31.28 на сто.

Балотажът за кмет на община Каварна ще е между Йордан Стоянов – кандидат на Местна коалиция ГЕРБ (СДС), и издигнатата от ПП ВМРО-Българско национално движение Елена Матеева Балтаджиева. На първия тур за Стоянов своя вот дадоха 31.96 процента от имащите право на глас в Каварна, а за Балтаджиева – 23.76 на сто.

На балотаж на изборите за кмет на Тервел утре се явяват Симеон Симеонов от ПП ГЕРБ и Пламен Желязков от КП „БСП за България”. На първия тур най-много гласове получи Симеонов – 3 224. Втора бе Аксел Наз от ПП ДПС – с 2 491 гласа, а трети Пламен Желязков – с 1 750 гласа. Аксел Наз обаче се отказа от участието в балотажа и с решение на ОИК в Тервел утре надпреварата ще е между кандидатите на ПП ГЕРБ и КП „БСП за България”.

В шест общини на област Добрич днес ще се гласува и за кмет на кметство:

  • В община Добричка балотаж ще има в селата Батово, Ведрина, Житница, Овчарово, Одърци и Смолница
  • В община Генерал Тошево ще се гласува за кмет на с. Росица
  • В община Балчик на втори тур се явяват кандидатите за кметове на селата Оброчище, Сенокос и Соколово
  • В община Каварна ще има балотаж за кмет на с. Българево
  • В община Крушари ще има втори тур за избор на кметове на селата Северци и Лозенец
  • В община Тервел ще се гласува за кметове на селата Балик, Безмер, Каблешково, Орляк и Полковник Савово
c