Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Безплатен интернет на още две места в Балчик

Балчик е поредната Община в региона, която спечели ваучер на стойност от 15 хиляди евро по Европейския проект WiFi4EU за изграждане на мрежа за безжичен достъп до интернет на публични места.

В проекта на администрацията на Белия град е предвидено да има безплатен WiFi достъп по крайбрежната алея "Дамбата" (до Архитектурно-парков комплекс "Двореца"), както и изграждане на хотспот точки на всички етажи в Културно-информационен център "Мелницата".

Изпълнението на Проекта е с продължителност три години и предвижда местната власт да заплаща достъпа до интернет, а сумата от €15 000 да се използва за изграждане на мрежа и поддържане на техническия хардуер.

По броя на получените ваучери в този конкурс България се нарежда на 16 място, но спечелените ваучери в трите конкурса /227/ поставят страната ни на първо място по дял на общините, обхванати от инициативата. 246 общини са регистрираните на портала на WiFi4EU, а общо 86% от тях в страната са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен безжичен интернет на обществени места.

WiFi4EU насърчава свободния достъп до безжична интернет връзка за гражданите на обществени места, включително в паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа.

c