Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добрич отличи своите съвременни будители

На тържествена церемония в огледална зала „Нели Божкова” по традиция днес – в Деня на народните будители, бяха връчени Годишните награди „Добрич” в областта на културата и науката на Община Добрич. Празникът започна с "Мила Родино" и „О, добруджански край”, изпълнени от Духовия оркестър с диригент Стоян Монов.

„Белязаните с величието на духа, тези светли самотници, никога не са търсили и не търсят признание – каза в словото си вр. и. д. кмет д-р Емилия Баева. - Светлината не се нуждае от преклонението на мрака, нито от подкрепата му, най-малко от страховете. Силните с прозрението си не се нуждаят и никога не са се нуждаели от адмирациите на невежите. И с оная обещаваща щедрост към осъзнатите мъдро и последователно са вървели към края на земния си път, помитащи всяко статукво. Те, различните, непримиримите, обречените на безсмъртие. Будители”.

Индивидуалната награда „Добрич” бе връчена на Евелина Ханджиева - художник, директор на Художествената галерия в Добрич до май т. г. Тя изказа благодарност към колегите си за дългогодишната екипна работа, в резултат на която са реализирани проекти, изложби, пленери, практики, довели до множество отличия през годините.

Колективната награда „Добрич” получиха Милена Алджабари – педагог, и Галя Георгиева – уредник  „Образователни програми“ в Художествена галерия в Добрич.

Наградата за млад творец бе връчена на Лана Анцаридзе – ръководител на Клуб „Театър“ при Общински младежки център „Захари Стоянов” и Детски музикален и танцов театър „Дея“, хореограф и режисьор.

В знак и израз на признание Почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на Добрич получиха:

    Димитрина Германова – поп изпълнител от Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център с вокален педагог Елена Карабельова

  •     Елена Карабельова – вокален педагог на Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център
  •     Райко Тонев – хоров диригент, почетен гражданин на Добрич
  •     Веселина Малчева – краевед, член на Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов“
  •     Миглена Пенева  – ръководител на Вокална школа при Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“, дългогодишен хорист
  •     Регионална радиостанция на Дарик в Добрич
  •     Екип от творци педагози от СУ „Св. Климент Охридски“
  •     Доц. д-р Нина Ненова
  •     Доц. д-р инж. Радко Михайлов
  •     Проф. д-р Валентин Байчев
  •     Проф. д с н Димитър Генчев

Веселина Малчева поздрави своите колеги краеведи, които всеотдайно изследват историята и родословието на гражданите на Добрич и добруджанци. Тя поздрави и приятелите си от „ХобиСклуб” за тяхната духовност и младежка всеотдайност.

Залата стана на крака в знак на признателност когато бе връчена Почетната грамота на хоровия диригент и почетен гражданин на Добрич Райко Тонев по повод 90-годишнината му. От името на Маестро Тонев, наградата получи настоящият диригент на Добричкия хор на учителките - Маргарита Русева, която припомни за изключителните заслуги на изтъкнатия музикален специалист, допринесъл за популяризирането на хоровото изкуство и на добричката певческа школа далеч извън пределите на Родината.

Музикален поздрав към присъстващите отправи Хорът на учителките в Добрич с диригент Маргарита Русева-Ганева. За публиката в залата, дамската хорова формация изпълни едни от най-популярните и харесвани пиеси от своя богат репертоар.

Галерия с останалите отличени:

c