Водещи новини - дясно Общество

Стартира акция „Зима“ за област Добрич

Традиционно, акциято на служба “Пътна полиция” “Зима” се провежда в периода 1-30 ноември. През тази година в рамките ѝ ще се проведат три кампании, информират от пресцентъра на МВР.

Първата кампания – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, ще е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя старира от 1 ноември и ще продължи 10 дни. В този период ще се следи за регистрацията на пътно превозни средства, изправност на светлините, светлоотразителна сигнализация. Ще се контролира още спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи и за оборудване на водачите на такива превозни средства.  

Втората кампания – „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, ще обхване времето от 11 до 20 ноември 2019 г. Тя ще бъде насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците. В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.

В последната част от месеца ще се проведе третата кампания – „Безопасно шофиране през зимата“. Нейната насоченост ще е с акцент към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г.  В рамките на акцията са предвидени множество специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, както в населените, така и извън тях.

През миналогодишния есенно-зимен период – от 1 ноември 2018 година до 31 март 2019-а, на територията на област Добрич са настъпили 118 пътно-транспортни произшествия с щети по автомобилите, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев. Те са с 54 по-малко в сравнение със същия период на 2017/ 2018 година. Тежките катастрофи през миналата зима са 25, с 13 по-малко от предходната, с трима загинали, с двама по-малко. Намаление има и при ранените – през предния есенно-зимен сезон те са 31, с 14 по-малко от предходния през 2017/ 2018 година.

Независимо от обявените теми на тазгодишните кампании, при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място, предупредиха от “Пътна полиция”. В този период е предвидено да се извърши и оглед на състоянието на пътните настилки, пътната маркировка, както и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност. При установени нередности, ще се изготвят предписания за фирмите, ангажирани с поддръжката им.

От МВР отново припомниха за най-важните елементи, необходими при тръгване на път през зимата – с топли дрехи, храна,  вода, зареден с гориво автомобил и заредени батерии на мобилните телефони.

През първите дни от акцията е предвидено да бъдат раздавани листовки с препоръки към водачите на автомобили. Служителите на „Автомобилна администрация“ ще акцентират върху контрола за спазване на времето за управление и времето за почивка, техническото състояние на возилата – гуми, светлини и др.

От СБА организират безплатни технически прегледи на светлини, гуми и акумулаторна батерия.

ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА – ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ!

 10-те най-важни  препоръки за предстоящата зима:

  • Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени
  • Смени водата с антифриз
  • Провери изправността на чистачките и подмени перата
  • Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
  • Провери работи ли парното.
  • На път потегляй само с изправни спирачки
  • Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене
  • Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите
  • Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка
  • Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг

Не бива да се забравя, че при попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация, трябва да се сигнализира на телефон 112!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *