Общество

Отбелязваме Международния ден на спестовността

На 27 октомври 1924 г. представители на спестовни банки от 29 страни се събират в Милано, Италия за Първия си международни конгрес на спестовните банки. В последния ден на конгреса – 31 октомври, се ражда идеята, “в памет на първото заседание на спестовните банкови институции от всички страни” всяка година да се празнува този ден като Световен ден на спестовността. Италианският професор Равиза обявява този ден като Международен ден на спестяванията.

Но този ден трябва да се посвети не само спестяването на пари, както е според замисъла на създателите му, но и спестяване в широкия смисъл на думата: да се спести време, усилия, грижливо отношение към вещите и други подобни неща.

През 1989 г. Международният ден на спестовността е официално записан в директива на Организацията на обединените нации. Днес Международният ден на спестовността е позабравен, вероятно защото съвпада с Хелоуин.

Идеята на Международния ден на спестовността е по целия свят на 31 октомври всички банки да са отворени, за да могат хората да внасят спестяванията си в своите сметки.

Източник: nbox.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *