Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Рязко падат температурите, шофирайте внимателно

С оглед очакваната рязка промяна във времето, водачите, на които им предстои пътуване през идните три дни, следва да тръгват с моторни превозни средства, подготвени за движение в зимни условия, както и да шофират със скорост, съобразена с рязко променящите се условия. Това напомниха от Национална служба "Пътна полиция".

Преминаването през сенчести участъци, крие риск от поднасяне ако скоростта на движение не е съобразена със състоянието на пътната настилка. Заради рязкото понижение на температурите, на места е възможно да се образува лед.

Времето вече е удачно за поставяне на зимни гуми на автомобилите. Съгласно Закона за движение по пътищата от 15 ноември моторните превозни средства трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

От тази нощ,, температурите над Северна България, а до сутринта и над останалата част от страната ще се двойно по-ниски спрямо тези от предходните дни.

На 30 октомври ще преобладава облачно време, на места, главно в Северна и Източна България с превалявания от дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще бъде умерен. Температурите трайно ще се понижават. Най-студено ще е в североизточните райони, където максималните стойности няма да надвишават 9-10°. Малко по-топло ще остане времето в останалата част от страната, където през деня термометрите ще показват между 12° и 17°, на отделни места в Южна България и до 20°.

В четвъртък над цялата страна дневните температури ще са в интервала между 7° и 12°. На повече места ще има превалявания, а в планините над около 1500 м ще вали сняг.

През първия ден на ноември, вятърът ще се ориентира от югоизток и ще започне плавно затопляне. Ще остане предимно облачно, слаби превалявания ще има все още на места в Южна България, в процес на спиране.

c