Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

"Гинес" обяви българка за най-нисък женски глас на планетата

Мариана Павлова е първата записана в Книгата на рекордите "Гинес" в категорията "Най-нискък женски глас на планетата".

Официално, Мариана Павлова беше призната като жената с най-нисък глас на планетата. Тя е втората българска народна певица с рекорд в Книгата на Гинес, след като през есента на миналата година пловдивчанката Смиляна Захариева би рекорда по гласовитост с народната песен "Излел е Дельо хайдутин".

Мариана Павлова е от Смолян, но живее в Лондон. Още в първото си изявление за пресата каза, че се гордее че е българка и че винаги се представя като българка и родопчанка. Тя е дъщеря на обичаната родопска народна певица Христина Лютова. През годините е пяла в много музикални формации: работила е с Надка Караджова в квартет "Славей", в ансамбъл "Родопа" в Смолян, в "Космическите гласове", "Драгостин Фолк Национал", "Големите български гласове", в Каба трио "Родопея" и др.

Била съм с нисък глас през целия си живот. Гласът с годините зрее и става по-хубав - по-мек. С работата и с техниката може да се постигнат по-хубави и по-големи височини, както и по-хубави и по-ниски тонове

споделя Мариана Павлова

Композиторът Стефан Драгостинов е автор на композиции, специално съобразени с контраалта на Мариана, някои от които е написал още преди 20 години.

Кандидатурата на певицата за Гинес е първата в историята на Книгата на рекордите "Гинес" за най-нисък женски глас на планетата. Всъщност, призът се забавя почти година, след като през февруари 2018-а не ѝ признават рекорда поради липса на свидетели, които да удостоверят, че не е взимала стимуланти за ниския си глас.

Но, както се казва, по-добре късно, отколкото никога - името Мариана Павлова вече е записано в Книгата на рекордите като най-ниския женски глас на планетата.

По време на записа Мариана трябвало да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства - си бемол на контра октава.

Честито на българката и гордата родопчанка Мариана Павлова!

Източник: dir.bg

c